Kako razlikovati bakterijsku i virusnu upalu grla?

Grlobolja – najčešći simptom upale grla

U jesenjim i zimskim mjesecima grlobolja je čest razlog zbog kojeg se odlučujemo posjetiti ljekara ili potražiti savjet apotekara. Grlobolja je neugodan simptom uzrokovan upalom određenih anatomskih struktura kao što su ždrijelo, krajnici, glasnice i grkljan. U oko 80% slučajeva uzročnici upale grla su virusi, a u 20% slučajeva uzročnici su bakterije. Klinička slika virusnih upala najčešće je blaga i ograničena na područje grla. Simptomi uključuju: bol u grlu koja se pojačava pri gutanju ili govoru, promuklost, začepljen nos i otežano disanje. Virusna upala rijetko je praćena opštim simptomima kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima i kašalj. Bakterijske upale imaju težu kliničku sliku koju, pored navedenih lokalnih simptoma, prate izraženi opšti simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura (viša od 38°C) ponekad praćena groznicom, slabošću, preznojavanjem, umorom. Limfni čvorovi na vratu mogu biti otečeni i bolni. Bakterijske infekcije mogu biti praćene komplikacijama u vidu aspcesa, gnojne angine, upale uha, a u težim slučajevima i bakterijske upale pluća.

Liječenje upale grla – o čemu voditi računa?

Liječenje upale grla zavisi od uzročnika, težine kliničke slike, uzrasta i opšteg stanja oboljelog.  Liječenje virusnih upala je simptomatsko, tj. snižavanje temperature upotrebom antipiretika (npr. paracetamol), nadoknada tečnosti, ovlaživanje vazduha u prostorijama i redovno provjetravanje prostorije u kojoj se boravi, a ukoliko simptomi traju duže od 3 dana ili se pogoršavaju, potrebno je javiti se ljekaru. Bakterijske upale, pored simptomatske terapije, zahtijevaju upotrebu antibiotika, gdje su pravilan izbor i pravilna, dovoljno duga primjena antibiotika presudni za uspješno liječenje.

 

Važnost higijene u prevenciji upala grla

U prevenciji upala grla najveću pažnju treba posvetiti higijenskim mjerama. Potrebno je redovno prati ruke, čistiti i provjetravati prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi kao što su učionice i čekaonice; čistiti i dezinficirati predmete koje koristi veći broj ljudi. Stanje imunog sistema možda ima veću ulogu u nastanku bolesti nego izloženost uzročnicima. Osobe snažnijeg imuniteta, iako su u stalnom kontaktu sa uzročnicima bolesti, ostaju zdrave ili bolest prebole „na nogama“. Zbog toga je potrebno povesti računa o ishrani, koja bi trebala biti bogata vitaminima, prvenstveno vitaminom C, umjereno vježbati, dovoljno se odmarati, što češće boraviti na svježem vazduhu i izbjegavati stres, koliko god je moguće.

Lysobact COMPLETE Spray®- kompletno rješenje protiv grlobolje

Jedinstveni sastav lijeka Lysobact COMPLETE Spray® za usnu sluznicu  baziran je na  lizozimu, prirodnom faktoru lokalnog imuniteta sluznice, koji svojim višestrukim korisnim djelovanjima pomaže u zaštiti i ozdravljenju sluznice usta i grla, te predstavlja odličan terapijski izbor za uzročno i simptomatsko liječenje akutnih upala sluznice usne šupljine i grla. Pored toga, aktivne komponente lijeka Lysobact COMPLETE Spray®: smiruju upalni proces, pomažu zarastanje rana i oštećenja sluznice usne šupljine, ubrzavaju ozdravljenje, štite sluznicu usne šupljine i grla te pojačavaju lokalni imuni odgovor sluznice. Lidokain ublažava osjet bola veoma brzo, već u toku prvih nekoliko minuta nakon
primjene.

Praktična i savremena forma spreja opremljena je specijalno dizajniranim aplikatorom koji
omogućava jednostavnu, laku, brzu i preciznu primjenu lijeka uz ugodnu i osvježavajuću aromu peperminta.  Ne sadrži alkohol. Dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta.