Kurkuma nije samo začin, ona ima i brojna ljekovita sredstva

Kurkuma ili indijski šafran je vrsta začina koja jelima daje specifičnu narandžastu boju i prepoznatljiv okus. Ipak, i pored svoje upotrebe u kulinarstvu kao začin, kurkuma ima svoje brojne zdravstvene prednosti i ljekovita svojstva.

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, a jedan je od glavnih sastojaka začina curry. Zbog svoje se specifične boje koristi i kao prirodno bojilo.

Kurkuma nije samo začin, aktivna komponenta kurkumin koja se nalazi u ovoj biljci koristi se u biljnoj medicini hiljadama godina.

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, koji ima antiupalna i antioksidativna dejstva.

Kurkuma se može koristiti u hrani, kao čaj ili kao suplement u tabletama. Svakodnevna konzumacija sigurna je do tri mjeseca, a stručnjaci preporučuju da se nakon toga napravi pauza. Visoke doze u dužem periodu mogu dovesti do mučnine i konstipacije.

Jedna studija iz 2009. godine je čak pokazala kako kapsule kurkumina pomažu u otklanjanju bolova zglobova.

Kurkumin se veže za tretman različitih vrsta oboljenja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest, a ima sposobnost da pomaže pri obnavljanju moždanih ćelija i poboljšanju memorije.

Jedna je studija pokazala kako kurkuma sprečava srčane i moždane udare,

Kurkuma se koristiti i u kozmetičke svrhe, kao i u smirivanju upala kože kod različitih ekcema i osipa te oštećenja kože usljed UV zračenja.