Može li borovnica da snizi krvni pritisak?

​Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su zdravlje 40 zdravih volontera, provjeravali im krv i urin, kao i krvni pritisak i to koliko im dobro arterije funkcionišu.

Otkrili su da je kod volontera kojima je dat napitak koji sadrži borovnice primjetan efekat na krvne sudove samo dva sata nakon konzumiranja voća. Takođe su otkrili i da je kod ovih osoba nakon mjesec dana krvni pritisak snižen za 5mmHg. Tako smanjenje je, tvrde naučnici, slično onom kakvo obezbjeđuju lijekovi za pritisak.

Stručnjaci ovakvo djelovanje borovnica pripisuju antocijaninima, flavonoidima koji se nalaze u borovnicama i koji im daju boju.

“Iako je najbolje jesti cijele borovnice za najbolje efekte na zdravlje, naša studija je pokazala da su za ovakav efekat zaslužni antocijanini”, kaže vodeća autorka studije dr Ana Rodrigez-Mateos.

“Ako promjene koje smo vidjeli u krvnim sudovima nakon konzumiranja borovnica svakog dana mogu da se održe tokom cijelog života, to bi smanjilo rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto”, dodaje ona.

Komentarišući rezultate ove studije, nutricionistkinja Klarisa Lener ističe da je studija rađena na zdravim volonterima, a ne na onima koji već imaju povišen krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti.

“Studija nam, dakle, nudi uvid u preventivno djelovanje na krvni pritisak i razvoj srčani bolesti, a ne uticaj na smanjenje povišenog krvnog pritiska”, objašnjava ona.

 

Čuvajzdravlje.ba / NN