Јedite bundevu za niži holesterol

Ovo povrće je riznica vitamina, proteina, kalijuma, folne kiseline i antioksidansa. Sjemenke bundeve bogate su proteinima, željezom, cinkom, magnezijumom i vitaminom K. Zbog svega ovoga, bundeva može da spreči bolesti mokraćnih puteva, podstakne izbacivanje suvišne vode iz organizma, odličan je diuretik i preporučuje se oboljelima od reume, gihta, upale bubrega i mokraćne bešike.
Budući da vlaknasta hrana doprinosi regulaciji probave, omekšavanju stolice i ubrzavanju metabolizma, to predstavlja glavne preduslove za zdrav gubitak kilograma.
Јoš jedan razlog da trpezu obogatite ovom namirnicom jeste hladno cijeđeno ulje sjemenki bundeve, koje obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje djeluju na zdravlje reproduktivnih organa. Osim toga, sjemenke bundeva sadrži fitosterine, odnosno biljne hormone koji su blagotvorni u slučaju benignih uvećanja prostate, prenose večernje novosti.
Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.
(Čuvajzdravlje)
Povezani članci
Simptom koji ukazuje na nedostatak željeza, a javlja se prije spavanja
Željezo je esencijalni mineral za naše tijelo. Potreban nam je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su važne za zdrav...
Kratki vodič za zdravlje srca
Istraživanja pokazuju da je, u posljednih 15 godina, došlo do značajnog napretka u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, te da se promjenom...
Zdravi obrok spriječit će viroze: Smoothie sa borovnicama sadrži sve što vašem školarcu treba
Septembar je vrijeme početka škole i prvih viroza. Kako biste ih spriječili, trebaju vam ideje za zdrave i brze obroke...
Stručnjaci objašnjavaju zašto nije dobro piti vodu tokom jela
Postoji raširena navika među ljudima da piju vodu tokom obroka, međutim, stručnjaci ističu da to može biti nekorisno, pa čak...