5 razloga zašto trebate jesti trešnje

Korisni savjeti

Trešnje, ili kako je mnogi nazivaju super voće, u svojoj sočnoj unutrašnjosti skriva nutrijente koji doprinose vitalnosti, zdravom i dugom životu.

Jedna, srednje velika zdjelica trešanja sadrži samo 90 kalorija, ali i veliku količinu vlakana, proteina, minerala, vitamina A i C.

Kad ih jedemo, unosimo u tijelo antioksidanse, ali i prirodan izvor melatonina, hormon koji reguliše način odmora i aktivnosti u tijelu.

Isto tako, naučite koji su to razlozi zašto upravo ovo voće pojačano jesti u njihovoj sezoni!

1. Snižavaju nivo šećera u krvi

Trešnje sadrže antioksidans antocijanin – prirodnu boju koja daje pigmente ovom voću koji djeluje na rad gušteraće smanjujući nivo šećera u krvi.

2. Pomažu u smanjenju rizika od raka debelog crijeva

Dijetalna vlakna u trešnjama smanjuju rizik od raka debelog crijeva, kaže američki Institut za istraživanje raka (AICR). Konzumiranje dijetalnih vlakana pomaže ljudima s kontrolom težine. Pretjerano debljanje je faktor rizika od raka koji može povećati rizik od karcinoma.

3. Pomaže poboljšanju memorije

Trešnje su dobar izvor antocijana, što može poboljšati pamćenje i razvoj motoričkih funkcija.

4. Idealan je saveznik u gubitku težine

Planirate li malo smršati, nemojte zaboraviti dodati trešnje u svoju prehranu. Trešnje imaju malo kalorija, što znači da bi oko šoljice trešanja bilo manje od 100 kalorija (prema USDA). Bogate su vitaminima koji jačaju metabolizam i imaju umjeren sadržaj vode koji izbacuje toksine iz vašeg tijela.

5. Imate li problem s nesanicom – večerajte trešnje!
Jedna zdjelica trešanja prije spavanja zasladiće vam dan, ali i opustiti vas i pripremiti za počinak. Razlog je vrlo jednostavan – u trešnjama se nalazi melatonin odgovoran za regulaciju unutrašnjeg sata tijela i ciklusa spavanja – budnosti.

(Čuvajzdravlje.ba)