Tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa: Da ili ne?

Iako ga kalendarski još uvijek očekujemo, temperature nam kazuju da je ljeto već tu!

Dosta vas zna kada i gdje će da “se osoli”, ali – ima i onih kojima će termin odlaska na more ili jezero da se poklopi sa menstruacijom… Da, to može da pokvari planove.

Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji i poželite da odložite menstruaciju, zanemarite “babske” savjete.

Moderna medicina i za ovako nešto ima rješenje. Iako za većinu žena odlaganje ciklusa nije opasno, savjetujemo da se – prije upotrebe bilo kakvih sredstava – posavjetujete sa ginekologom, i da svakako zapamtite da odlaganje menstruacije ne smije da pređe u naviku, već da se koristi samo u hitnim situacijama.

Tablete za odlaganje menstruacije se uzimaju najmanje 3 dana prije očekivane menstruacije, dva puta na dan, i koriste se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, ali ne duže od 14 dana, prenosi lepotaizdravlje.rs.

Ciklus se vraća u roku od nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta.

Zapamtite: ove tablete djeluju samo onoliko koliko se piju, nemaju daljeg uticaja na ciklus, niti služe kao kontraceptiv. Kao i za sve, prije upotrebe obavezno pročitajte uputstvo i obratite pažnju na kontraindikacije i neželjene efekte.

Već iz ovih nekoliko redova je jasno da ove preparate mogu da koriste djevojke i žene sa ustaljenim ciklusom, koje znaju kada će im biti sljedeća menstruacija maltene u dan, te mogu i da izračunaju kada da počnu piti tablete. Ali, oprez za sve dame koje puše ili imaju visok pritisak jer ovi faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara, kako kažu stručnjaci.

 

Čuvajzdravlje.ba