Industrijska hrana povećava rizik od raka

Za svako 10 postotno povećanje unosa tih namirnica povećava se rizik za razvoj raka za od 12 do 22 posto, ukazuje studija. Velik broj procesiranih namirnica sadrži konzervanse poput nitrita, hidrogenirana ulja, modificirani škrob, bojila, emulgatore, zaslađivače i druge dodatke za koje se zna da su štetni po zdravlje.
U razvijenim zemljama konzumacija visokoprocesiranih namirnica može činiti 50 posto dnevne prehrane. Pod “rizičnom” hranom smatraju se kruh, slatkiši, žitarice, bezalkoholna pića, mesne prerađevine kao što su šunke sa dodatkom ili medaljoni od mljevenog mesa, tjestenine, instant supe i zamrznuti gotovi obroci.
Čuvajzdravlje.ba
Povezani članci
Za još brže mršavljenje: Najbolje mjesto za šetnju koja sagorijeva više kalorija
Šetati po ravnoj popločenoj površini dobar je način da ostanete u fit formi, a pogotovo ako svakog dana napravite 7000...
Pića koja ne smijemo konzumirati ako patimo od visokog krvnog pritiska
Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je tiha, podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Tek kada se manifestiraju...
Promjene na prstima koje mogu biti znak srčanih problema
Naši prsti mogu nam reći mnogo toga o našem zdravlju, objašnjavaju doktori. Upravo zato upozoravaju da reagiramo na bilo kakve...
Simptom koji ukazuje na nedostatak željeza, a javlja se prije spavanja
Željezo je esencijalni mineral za naše tijelo. Potreban nam je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su važne za zdrav...