Iskoristite blagotvornost moćne koprive i očistite organizam

Prirodno

Idealno vrijeme za berbu lista koprive je proljeće kasno proljeće, prije cvjetanja.

Samonikla korovska biljka kopriva u narodu je čuvena po svojim ljekovitim svojstvima, posebno uzevši u obzir činjenicu da je svaki dio ove biljke dobar po zdravlje – list, korijen i sjeme. Obzirom na obilje vitamina koji su sadržani u mladim izdancima ove biljke, u narodu čuvena žara se oduvijek koristila kao pomoć kod anemije, upale mokraćnih kanala, sprečava upalne procese u organizmu.

Još su stari Grci prepoznali ljekovitost koprive i koristili je u svrhu masaže protiv bolova uzrokovanih reumom i osteoporozom.

Ona se smatra najpoznatijim prirodnim sredstvom koje pomaže protiv anemije, odnosno malokrvnosti. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospješuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Djelotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate…

Ona pozitivno djeluje na problem sa alergijama, prehladom, gihtom, reumom, išijasom, bolesti jetre, žuči i slezene, kod loša probava, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Djelotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprečava upale, zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu ćelija pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva.

Kopriva se bere u čistoj prirodi, što dalje od ulice i zagađenih zona. Mladi listovi koprive, ubrani prije cvjetanja su najukusniji za konzumaciju i imaju najjače dejstvo.

(Čuvajzdravlje.ba)