Izgnječite bijeli luk prije jela

Ljekari kažu da bi svakog dana trebalo da pojedemo dva do tri čena bijelog luka, jer ćemo tako biti zdraviji i jači. Odavno je priznato njegovo protivupalno dejstvo i moć “ubijanja” bakterija i gljivica. Međutim, uglavnom ga izbjegavamo zbog snažnog mirisa koji nastaje zbog materije koja sadrži sumpor, ali je problem i to što ga nepravilno unosimo u organizam.
Da bismo iskoristili njegova ljekovita svojstva, potrebno je da ga dobro izgnječimo, odnosno isitnimo kašičicom. Tek tako će se podstaći enzimska reakcija u kojoj nastaje alicin, moćno jedinjenje koje liječi i štiti. Ukoliko ga samo progutate, efekat će izostati, prenose agencije.
Važno je da luk izgrickate u sirovom stanju, a ako želite da ga termički obradite, neka to ne bude duže od sedam-osam minuta, jer ćete u protivnom smanjiti ili potpuno “ubiti” njegovu ljekovitost.
Povezani članci
Počela kampanja ‘Dani srca’ u Mostaru
Sportski savez Grada Mostara, u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK u povodu Svjetskog dana srca, a u okviru kampanje ''Dani...
Liječnici tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje kada imamo prehladu ili gripu
Kako bi pravilno funkcionirao, naš imunološki sistem se oslanja na dobar san. Ako se ne naspavamo dobro, trebat će nam...
Sezonski poremećaji: Jesen donosi slabljenje imuniteta i suhu kožu
Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli...
Osam simptoma koji pokazuju da dijete možda ima ADHD
Dječji terapeut Joshua Terhune na TikTok profilu pod nazivom @kintsugi_counseling objavio je video u kojem je otkrio osam simptoma ADHD-a...