Jahić: Ginekološki pregledi najvažnija zaštita od raka grlića maternice

U Tuzlanskom kantonu godišnje od karcinoma grlića maternice oboli oko stotinu žena, najčešće u dobi od 35 do 55 godina. Ljekari permanentno naglašavaju iznimnu važnost preventivnog djelovanja koje može spriječiti nastanak bolesti, a najvažniji su redovni ginekološki pregledi i Papa test, ali i uvođenje Nacionalnog programa prevencije.

Profesorica ginekologije i akušerstva dr. Mahira Jahić jedna je od onih stručnjaka koji često govore o važnosti preventivnog djelovanja, kada je riječ o zdravlju.

– Najbolja zaštita od ovog oboljenja su redovni preventivni ginekološki pregledi i Papa test. Ako je Papa test uredan onda održati redovne godišnje kontrole, ako nije uredan potrebno je liječenje promjene na grliću kako bi se spriječio nastanak promjene većeg stepena i time spriječio nastanak karcinoma grlića materice – istaknula je za Fenu Jahić.

Uzročnik karcinoma grlića maternice je HPV virus koji se može pojaviti u bilo kojem dobu kod žena.

– HPV je uzročnik nastanka karcinoma grlića materice i to HPV visokog rizika 16, 18 i 31. Perzistentna infekcija je najznačajnija za nastanak karcinoma, ali nije dovoljan samo HPV virus potrebni su još neki riziko faktori kao što su česte upale grlića materice, pušenje, nezdrav način života, promiskuitetno ponašanje oba partnera – navela je.

Činjenica je, upozorava ona, da ovdašnji geografski prostor vuče stereotipe patrijahalnog odgoja, pa postoje i mišljenja da djevojke baš i ne trebaju odlaziti na ginekološke preglede, što u nekim slučajevima može ugroziti njihovo zdravlje i život.

– Danas u doba velike informisanosti omladine veoma mali broj je djevojaka koje nisu upoznate sa ovim problemom ali svakako na informisanosti mladih žena treba i dalje raditi. Posjeta ginekologu je tajna i svaki pacijent koji je punoljetan je siguran, podaci o njegovim problemima su stroga profesionalna tajna. Djevojke koje nisu punoljetne kod ginekologa trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja – ustvrdila je Jahić u razgovoru za Fenu.

Od preventivnog djelovanja, osim redovne posjete ginekologu, važno je liječenje jakih upala, lična higijena i zaštita tokom seksualnih odnosa.

Upravo zbog podizanja svijesti mladih o toj bolesti studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u protekloj sedmici realizirali su edukativne aktivnosti “Stop raku grlića maternice”, koji je imao za cilj učesnice u nekoliko gradova BiH informirati o riziko faktorima, ali i važnosti preveniranja bolesti. Pokrenuli su i aplikaciju stopraku.ba kako bi informacije bile dostupnije svima.

(Cuvajzdravlje.ba)