Kako olakšati bol u grlu na brz i efikasan način?

U jesenjim i zimskim mjesecima grlobolja je čest razlog zbog kojeg se odlučujemo posjetiti ljekara ili potražiti savjet apotekara. Grlobolja je neugodan simptom uzrokovan upalom određenih anatomskih struktura kao što su ždrijelo, krajnici, glasnice i grkljan. U oko 80% slučajeva uzročnici upale grla su virusi, a u 20% slučajeva uzročnici su bakterije.

Klinička slika virusnih upala najčešće je blaga i ograničena na područje grla. Simptomi uključuju: bol u grlu koja se pojačava pri gutanju ili govoru, promuklost, začepljen nos i otežano disanje.

Koji od navedenih simptoma vama predstavlja najveći problem? U tom slučaju kome se obračate za pomoć, svom ljekaru ili apotekaru?

U liječenju virusnih infekcija najčešće je dovoljna simptomatska terapija, a posebno mjesto u liječenju zauzimaju lijekovi iz grupe lokalnih antiseptika. Zbog svog jedinstvenog sastava i višestrukih korisnih djelovanja na sluznicu usne šupljine i grla, u grupi antiseptika izdvajaju se Lysobact proizvodi.

Lysobact COMPLETE Spray®- kompletno rješenje protiv grlobolje

Jedinstveni sastav lijeka Lysobact COMPLETE Spray® za usnu sluznicu  baziran je na  lizozimu, prirodnoj supstanci našeg organizma i važnom faktoru lokalne otpornosti sluznice. Aktivne komponente lijeka Lysobact COMPLETE Spray®: smiruju upalni proces, pomažu zarastanje rana i oštećenja sluznice usne šupljine, ubrzavaju ozdravljenje, štite sluznicu usne šupljine i grla te pojačavaju lokalni imuni odgovor sluznice. Lidokain ublažava osjet bola veoma brzo, već u toku prvih nekoliko minuta nakon primjene.

Praktična i savremena forma spreja opremljena je specijalno dizajniranim aplikatorom koji omogućava jednostavnu, laku, brzu i preciznu primjenu lijeka uz ugodnu i osvježavajuću aromu peperminta.  Ne sadrži alkohol i šećere a dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta.

Za više informacija posjetite web stranicu: http://lysobact.ba/


Piše: dr Halida Husić

(Cuvajzdravlje.ba)