Kako zimnica da vam duže traje

Sa pripremom zimnice ili bar razmišljanjem o tome kreće se već sada, na samom kraju ljeta.
Jedna od važnih stvari kojima treba da razmišljate kada je u pitanju priprema zimnice jesu tegle, ali, osim njihovog pronalaženja, važna je i sterilizacija.
Da bi zimnica što duže ostala jestiva od velike važnosti je pravilna sterilizacija tegle. Postoji nekoliko načina da to uadite, a na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara.
Sterilizacija tegle u ključaloj vodi
Dovoljno da je tegle jednostavno kuvate u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Tako ćete da uništite sve klice i bakterije koje bi kasnije mogle da uzrokuju da se zimnica pokvari.
Rerna
Tegle možete da sterilišete i dobro poznatom metodom – stavljanjem u rernu. Oprane tegle stavite u rernu tako što ćete ih staviti na papire u dvostrukim slojevima na police u rerni, tako da se ne dodiruju. Potom uključite rernu na 130 stepeni i ostavite ih 20 minuta. Nakon toga pažljivo ih izvucite i ostavite da se ohlade.
Mašina za sudove
Ovo je možda najlakša metoda. Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mašinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema.
(Čuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Kako ojačati imunitet?
Tokom hladnih jesenjih i zimskih dana izloženi smo virusima i bakterijama, a s obzirom na to da je u ovom...
Pržena riža sa karfiolom: 500 kalorija manje nego uobičajeno
Karfiol je izuzetno fleksibilna namirnica koja se može upotrijebiti u kuhinji na različite načine. Transformisati se može u fini pire,...
Ukoliko ne jedete meso proso je odlična zamjena – bogat ugljikohidratima i bjelančevinama
Proso je namirnica bogata vitaminima i mineralnim solima. U prosu nalazimo vitamine A, vitamin E, vitamin K i one iz...
5 ljekovitih začina koje svako treba imati kod kuće
Mnogi začini djeluju blagotvorno na zdravlje i imunitet, a uz to, vašoj će kuhinji podariti sasvim nove okuse, arome i...