Kako zimnica da vam duže traje

Sa pripremom zimnice ili bar razmišljanjem o tome kreće se već sada, na samom kraju ljeta.

Jedna od važnih stvari kojima treba da razmišljate kada je u pitanju priprema zimnice jesu tegle, ali, osim njihovog pronalaženja, važna je i sterilizacija.

Da bi zimnica što duže ostala jestiva od velike važnosti je pravilna sterilizacija tegle. Postoji nekoliko načina da to uadite, a na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara.

Sterilizacija tegle u ključaloj vodi

Dovoljno da je tegle jednostavno kuvate u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Tako ćete da uništite sve klice i bakterije koje bi kasnije mogle da uzrokuju da se zimnica pokvari.

Rerna

Tegle možete da sterilišete i dobro poznatom metodom – stavljanjem u rernu. Oprane tegle stavite u rernu tako što ćete ih staviti na papire u dvostrukim slojevima na police u rerni, tako da se ne dodiruju. Potom uključite rernu na 130 stepeni i ostavite ih 20 minuta. Nakon toga pažljivo ih izvucite i ostavite da se ohlade.

Mašina za sudove

Ovo je možda najlakša metoda. Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mašinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema.

(Čuvajzdravlje.ba)