Kondomi koji mijenjaju boju u dodiru s infekcijama

Grupa učenika akademije Isaac Newton u Eseksu izumela je kondome koji mijenjanju boju kada dođu u dodir s polno prenosivim infekcijama.

Ovi kondomi imaju ugrađen indikator za otkrivanje infekcija kao što su hlamidija i sifilis, a boje koje će se mijenjati zavise od vrste prisutnih bakterija.

Tvorci ovog nevjerovatnog otkrića su četrnaestogodišnja Daanyaal Ali, trinaestogodišjni Musaz Nawaz i četrnaestogodišnji Chirag Shah.

Genijalnost ove grupe učenika nagrađena je TeenTech nagradom za najbolju zdravstvenu inovaciju.

“Kreirali smo takozvano “Oko” koje će predstavljati nov način otkrivanja polno prenosivih bolesti i koje će pomoći budućim generacijama,” rekla je Danial i dodala da su željeli da naprave nešto što će olakšati detektovanje polno prenosivih infekcija u privatnosti sopstvenog doma bez invazivnih procedura kod doktora.

Ovaj trio je dobio nagradu od hiljadu dolara i put u Bakingemsku palatu.

Megi Filbin, osnivač i izvršna direktorka TeenTech nagrada iz oblasti nauke je izjavila da oni podstiču učenike da svoje ideje plasiraju i izvan učionice i da su pored ovog izuma nagrađeni i izumi učenika koji su osmislili cipele koje omoćugavaju napajanje električnom energijom tokom hoda kao i električna slavina koja može da pomogne u snabdevanju vode zemalja u razvoju.

 

 

(Ljepotaizdravlje)