Konzumacija alkohola ima mnogo negativnih utjecaja na zdravlje

Svi vole popiti s vremena na vrijeme, zbog zabave ili da se opuste, ali rijetki razmišljaju kakav to ima učinak na tijelo.

Čak i jedna noć u kojoj pretjerate s alkoholom može se odraziti na vaše tijelo i to na iznenađujuće načine. O tome je za bustle.com nedavno progovorio liječnik dr. Donald A. Sansom.

“Nepobitna je činjenica da konzumacija alkohola ima mnogo negativnih utjecaja na zdravlje”, kaže dr. Sansom.

Evo koji su to.

Oštećuje jetru
Kad redovito pijete, jetri ne dajete vrijeme da to obradi. To može dovesti do ciroze, uzrokujući ožiljke na tkivu jetre. Ako se to dogodi, jetra postaje nesposobna osloboditi tijelo otrovnih tvari koje se nalaze u alkoholu.

Slabi imunološki sustav
Pijenje alkohola može oslabiti imunološki sustav i tako vas učiniti podložnijima virusima i infekcijama.

Loše utječe na san
Alkohol utječe na prirodni ciklus spavanja i vaš REM obrazac. Kako se tijelo rješava alkohola, drži vas u stanju budnosti, a sljedeći dan se osjećate umorno i iscrpljeno.

Utječe na probavni sistem
Dugotrajno pijenje može biti okidač za gastritis, odnosno upale želučane sluznice. To je jedan od razloga zbog kojeg ćete povraćati dan nakon ispijanja alkohola. Dugoročno vam alkohol može otežati apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane.

Slabi kosti
Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu alkohola i alkoholizam, obilno pijenje može ometati proces nadoknade koštanog tkiva. To će s vremenom oslabiti vaše kosti, što će otežati njihovo zacjeljivanje.

Povećava rizik od raka
“Alkohol doprinosi razvoju nekih vrsta raka. Uglavnom su to rak usta i grla, a kod žena povećava šanse od raka dojke”, zaključuje liječnik, a prenosi Index.

 

Čuvajzdravlje.ba