Mlijeko s manje masnoće povećava rizik od dijabetesa

Istraživači su analizirali krv 3.333 odraslih ljudi u periodu od 15 godina, te su otkrili kako su ljudi koji su pili punomasno mlijeko imali 46 posto manji rizik od razvijanja dijabetesa.
“Nemamo dokaz o tome da su ljudi koji su konzumirali malomasne mliječne proizvode zdraviji od onih koji su konzumirali punomasne mliječne proizvode”, kaže vođa ove studije, dr. Dariush Mozaffarian za Time.
Bioprodukti punomasnih mliječnih proizvoda pomažu snižavanju rizika od razvoja dijabetesa. Istraživači vjeruju kako pomažu i regulaciji glukoze i inzulina u tijelu.
Punomasni proizvodi vas duže drže sitima nego što je to slučaj sa namirnicama bogatim ugljikohidratima, tako da su ljudi koji su konzumirali punomasne proizvode unosili generalno manje kalorija.
Povezani članci
Kasni odlazak na spavanje povećava rizik od ove bolesti
Nova studija, objavljena u časopisu "Annals of Internal Medicine", otkrila je da ljudi koji kasno idu u krevet imaju veću...
Koji su najčešći simptomi hormonske neravnoteže
Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim neskladom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....
Britanci želi zabraniti pušenje budućim generacijama
Konzervativni britanski premijer Rishi Sunak razmatra mjeru kojom bi se budućim generacijama u potpunosti zabranila kupovina cigareta, piše Guardian pozivajući...
Stručnjaci upozoravaju: Četiri znaka da možda imate srčani udar
Stručnjaci su identificirali četiri moguća znaka upozorenja smrtonosnog srčanog zastoja dajući nadu da se mogu uočiti i liječiti na vrijeme....