Od mrkve do chia sjemenki: Osam zdravih namirnica s kojima ne biste smjeli pretjerivati

Mrkva je prepuna beta-karotena koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Nažalost, višak beta-karotena u vašem tijelu može uzrokovati karotenemiju, bolest koja vašu kožu pretvara u žućkastu. Postupno nestaje kako se karoten prerađuje i ne nanosi štetu.

Kombuča je kinesko piće koje je veoma dobro za vaš probavni sistem. Međutim, sadrži i spoj nazvan FODMAP, nusprodukt fermentacije kvasca koji, ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati nadutost i probavne tegobe.

Previše vode može stvoriti neravnotežu elektrolita slanjem količine natrija koju bubrezi više ne mogu preraditi. Sljedeća posljedica, u ekstremnim slučajevima, je nakupljanje vode u mozgu, zbog čega on bubri i povećava pritisak.

Avokado sadrži vlakna i veliku količinu vitamina. Također vam može pomoći u snižavanju lošeg holesterola (LDL) i održavanju ćelija zbog visokog sadržaja monozasićenih masti. Jedan avokado sadrži 240 kalorija, što je od 10 do 20 posto idealnog unosa kalorija za osobu, a unošenje previše kalorija može dovesti do problema sa začepljenjem arterija. Konzumirajte otprilike pola ili jedan avokado dnevno.

Cvekla je izvrstan izvor vitamina i minerala. Ona pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Međutim, u kombinaciji s mesom trebali biste je izbjegavati, jer ta kombinacija nije dobra za vaš organizam.

Morske alge rijedak su primjer proizvoda koji nisu životinjskog porijekla, a bogati su vitaminom B12, što ih čini izvrsnom zamjenom za meso u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. Također vam mogu pomoći u gubitku kilograma jer sadrže jod i vlakna. Međutim, veliki unos joda mogao bi dovesti do problema sa štitnom žlijezdom, pa čak i do debljanja. Morske alge također mogu sadržavati velike količine teških metala, ovisno o tome gdje su rasle, prenosi klix.

Soja je bogata hranjivim sastojcima, poput vitamina B, vlakana, kalija, magnezija i visokokvalitetnih bjelančevina. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može stvoriti. Ali ako ste nedavno promijenili prehranu zbog problema sa štitnjačom, pripazite: soja može ometati hormonske lijekove koji se koriste za liječenje hipotireoze kod pacijentica.

Iako su chia sjemenke poznate kao superhrana zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, do sada nisu pronađeni dokazi o njihovim zdravstvenim blagodatima. Omegu 3 koja se nalazi u chia sjemenkama teže je apsorbirati od one koju pruža losos. Osim toga, 100 grama chia sjemenki sadrži oko 500 kalorija, što je približno kalorijama koje sadrži jedan hamburger.

Čuvajzdravlje.ba