Odobren novi lijek za tretiranje alergije na kikiriki

Amerika je odobrila prvi tretman za liječenje alergije na kikiriki kod djece. Lijek AR101 koristi oralni imunoterapiju, a djeci se daju male ali povećane količine proteina kikirikija tokom šest mjeseci pod medicinskim nadzorom.

Kako BBC piše, korisnici moraju nastaviti unositi dnevnu dozu kako bi njihovo tijelo moglo tolerisati ukoliko slučajno unesu kirikiriki. Tretman nije lijek i izumitelji upozoravaju da postoji rizik od potencijalne fatalne anafilatičke reakcije, a da pacijenti i dalje moraju izbjegavati kikiriki u ishrani.

Alergija na kikiriki jedna od najčešćih u SAD-u kada su u pitanju alergije na hranu, a povećava se i broj alergičnih osoba na Zapadu.

Ovo je prvi lijek koji je odobrio Ured za hranu i lijekove SAD-a (FDA). Lijek Palforzia mogu koristiti pacijenti od četiri do 17 godina i dolazi u obliku praha koji se stavlja u hranu.

Lijek su napravili naučnici instituta Aimmune Therapeutics. Lijek su testirali na djeci u utvrdili da dvije trećine učesnika su mogli pojesti dva kikirikija bez alergijskih simptoma nakon višemjesečnog tretmana.

Naglasili su i to kako je devet posto djece koja su učestvovala u testiranju prestalo s tretmanom jer su imali ozbiljne alergijske reakcije.

(Cuvajzdravlje.ba)