Ovo su prirodni lijekovi protiv zubobolje

Korisni savjeti

Ako imate zubobolju, važno je da shvatite šta je u korijenu vaše nelagodnosti. Odatle možete odrediti kako najbolje ublažiti bol, otok ili druge simptome.

Redovno ispiranje slanom vodom i primjena hladnih obloga obično mogu da otklone manju iritaciju, ali ozbiljnije zubobolje mogu zahtijevati intervenciju stomatologa.

Ako vaši simptomi traju duže od dan ili dva, posjetite svog stomatologa. Oni mogu pružiti smjernice o tome kako da ublažite simptome i spriječite budući bol. U međuvremenu, sebi možete pomoći ovako:

1. Isperite slanom vodom

Za mnoge ljude, ispiranje slanom vodom je efikasan tretman prve linije. Slana voda je prirodno dezinfekciono sredstvo i može pomoći da se olabave čestice hrane i ostaci koji se mogu zaglaviti između vaših zuba. Da biste koristili ovaj pristup, pomješajte 1/2 kašičice soli u čašu tople vode i koristite je kao vodicu za ispiranje usta.

2. Ispiranje vodonik-peroksidom

Ispiranje vodonik peroksidom takođe može pomoći u ublažavanju bolova i upale. Pored ubijanja bakterija, vodonik peroksid može smanjiti plak i izlečiti krvarenje desni. Uvjerite se da ste pravilno razblažili vodonik peroksid. Da biste to uradili, pomješajte 3-procentni vodonik peroksid sa jednakim dijelovima vode i koristite ga kao tečnost za ispiranje usta. Nemojte ga progutati.

3. Hladna obloga

Možete koristiti hladnu oblogu da ublažite bol koju osjećate, posebno ako je bilo koja vrsta traume izazvala vašu zubobolju. Kada stavite hladnu oblogu, to uzrokuje sužavanje krvnih sudova u tom području. Ovo čini bol manje jakom. Hladnoća takođe može smanjiti otok i upalu.

4. Kesice čaja od nane

Kesice čaja od nane mogu se koristiti za otupljivanje bolova i umirivanje osjetljivih desni. Ostavite korišćenu kesicu čaja da se malo ohladi prije nego što je nanesete na zahvaćeno područje. I dalje bi trebalo da bude malo toplo.

Takođe možete koristiti ovu metodu za hlađenje, a ne za zagrevanje područja. Da biste to uradili, stavite korišćenu kesicu čaja u zamrzivač na nekoliko minuta da se ohladi, a zatim nanesite kesicu na zub.

5. Bijeli luk

Hiljadama godina, bijeli luk je prepoznat i korišćen zbog svojih ljekovitih svojstava. Ona ima antibakterijska svojstva. Ne samo da ubija bakterije, već može dhelovati i kao sredstvo protiv bolova. Da biste koristili bijeli luk kod zubobolje, zgnječite čen bijelog luka i napravite pastu i nanesite ga na zahvaćeno područje. Možda želite da dodate malo soli. Alternativno, možete polako žvakati čen svežeg belog luka.

6. Ekstrakt vanile

Ekstrakt vanile sadrži alkohol, koji može pomoći u ublažavanju bolova. Samo budite sigurni da koristite pravu vanilu, a ne imitaciju vanile. Da biste koristili ovaj lijek, nanesite malu količinu ekstrakta vanile na prst ili vatu. Nanesite ga direktno na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

(Čuvajzdravlje.ba)