Pedijatri otkrili kojih 7 namirnica nikad ne daju svojoj djeci

Prije nego što dobiju djecu, mnogi potencijalni roditelji zamišljaju odgajanje na temelju zdrave ishrane i obećavaju da će izbjegavati da svojim mališanima daju hranu koja nije hranjiva i dobra za njih. Ali, stvarnost je daleko od te vizije.

„Generalno, nemojte se opterećivati ​​zbog toga“, savjetovala je dr Elizabet Dejvis, pedijatrica i ljekarka sportske medicine u bolnici za decu Orlando Health Arnold Palmer.

„Ja sam pedijatrica i bila sam poslušna kada sam postala roditelj veoma probirljive djevojčice. Moja 5-godišnja kćerka nikada nije jela čips ili slatkiš ili grickalicu koju ne voli! S voćem i povrćem je ipak, druga priča“, kaže ona.

Naglasila je da roditelji ne mogu potpuno da ograniče sve ono što ne žele da njihova djeca imaju. Na primjer, njena kćerka kod kuće pije samo vodu i mlijeko.

„Međutim, ako ode na rođendansku proslavu i popije čašu ili dvije soka, to je u redu. Ili ako odemo na večeru i ona želi da pije limunadu ili čokoladno mlijeko kao posebnu poslasticu, OK. Jednostavno to ne radimo svaki dan ili čak više puta sedmično. To je poslastica“, kaže ona.

Ipak, postoje određene namirnice koje pedijatri izbjegavaju dati svojoj djeci ili barem ograničavaju koliko često to čine, piše Huffpost.

Tvrde bombone

“Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebalo da budu 100 posto zabranjene. Umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su zdrave ishrane i cjelokupnog zdravlja tijela. S obzirom na to, tvrda bombona je nešto što generalno izbjegavam i nikada ne dajem svojoj djeci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonima je veliki i dovodi do kvarenja zuba i pucanja zubne gleđi. Također, predstavlja opasnost od gušenja, tako da ako bih morala da zabranim jednu stvar, ovo bi mogla biti ta”, kaže dr Kristina Džons, pedijatrijska ljekarka hitne pomoći i viša medicinska sestra u PM Pediatric Care u Anapolisu.

Visoko prerađena zapakovana hrana

“Odrastala sam na jugu konzumirajući dosta hrane poput bolonjeza ili rezanaca za ručak i užinu. Svojoj djeci ne dajem ovu hranu jer je to visoko prerađena i pakovana hrana koja sadrži previše soli i loših masnoća dok su na raspolaganju zdravije, stvarne opcije cjelovite hrane” otkrila je dr Kendis Džons, pedijatrica u Orlandu.

Energetski napici

“Kao pedijatrica koji se zalaže za svjesnu i intuitivnu ishranu, dajem sve od sebe da ne marginalizujem niti osuđujem nijednu hranu. Ipak, postoji jedno često konzumirano piće na koje upozoravam svoju djecu, a to su energetska pića. Energetska pića mogu biti opasna i uzrokovala su štetne efekte kod djece“, kaže ona.

Ne preporučujem da djeca konzumiraju kofein generalno jer je to stimulans i može dovesti do zavisnosti, ali energetska pića posebno mogu imati teške posljedice. Nisu regulisana i mogu da sadrže vrlo visoke doze kofeina uz druge potencijalno štetne materije koje mogu da dovedu do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanih udara, pa čak i smrti“, upozorava pedijatrica.

U najmanju ruku, energetska pića često utiču na san i mogu da pokvare raspoloženje. Ne smatram energetska pića sigurnim niti na bilo koji način korisnima za djecu”, dodaje dr Iami Kazorla-Lankaster, pedijatrica i autorka knjige “Vodič za roditelje za intuitivnu ishranu: Kako odgajati djecu koja vole da jedu zdravo”.

Riba s visokim sadržajem žive

“Izbjegavam ribu s visokim sadržajem žive, poput skuše, marlina, sabljarke, tune. Živa može biti toksična za nervni sistem odnosno mozak ako postoji velika izloženost, stoga je najbolje izbjegavati je u potpunosti kod male djece i adolescenata s mozgom u razvoju“, kaže dr Dejvis.

Zaslađeni sokovi

“Nikada svojoj djeci nisam dala sok. Sokovi i bezalkoholna pića imaju vrlo visok udio koncentrisanog šećera – saharoze – a često i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Uz to, sadrže previše dodatog šećera i imaju vrlo malo vlakana. Podstaknite ih da piju vodu, posebno kada imaju šest mjeseci i više kako bi se navikli na nju. Uz nju poslužite voće koje ima dodatne prednosti bogate vlaknima. Čini ih sitijima s manje skokova šećera u krvi, a voda najbolje gasi žeđ”, dodaje dr Dženifer Trakhtenberg, pedijatrica iz Njujorka.

Hrana koja može da izazove gušenje

“Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu uključuje kokice, viršle, grožđe, čeri pardajz, tvrde bombone, žvake, mrkvu, komadiće kuhanog mesa itd.

Ovu hranu treba sjeckati na vrlo male komadiće ili je izbjegavati u potpunosti dok djeca ne porastu malo”, rekla je dr Dejvis.

Nepasterizovano mlijeko

“Moja djeca ne jedu nepasterizovane ili ‘sirove’ mlječne proizvode. Postoji rizik od gastrointestinalnih infekcija i teške dijareje”, zaključuje dr Dejvis, prenosi Zadovoljna.rs.

(Cuvajzdravlje.ba)