Povrće kao spas: Pet minerala koji čuvaju naš organizam

Voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, kao i alge i riba, pune su vitamina i minerala koji su našem organizmu potrebni za funkcionisanje. Mineralima su, takođe, bogate i razne žitarice.

Ukoliko ih ne unosite u dovoljnim količinama kroz ishranu, pokušajte da ih nadoknadite suplementima, a količina energije koju imamo i koja nam pomaže da funkcionišemo, povezana je upravo s unošenjem dovoljne količine minerala.

Takođe, od njih zavisi i zdravlje kostiju, kao i pravilna funkcija štitne žlijezde. Kroz svježe povrće, unosimo dovoljnu količinu minerala, s tim da je ljeti potrebno jesti ga više, jer ih znojenjem gubimo. Ovih pet su najbitniji za naše zdravlje.

Gvožđe prenosi kiseonik kroz organizam, a kada ga ne unosimo u dovoljnim količinama, postajemo umorni i slabi. Preporuka je da se gvožđe uzima uz vitamin C koji pospješuje njegovu apsorpciju. Namirnice poput brokolija sadrže oba ova nutrijenta.

Kalcijum

Kalcijum je neophodan za jake kosti, a posebno je važan za djecu. Unošenjem dovoljne količine kalcijuma pomaže se da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, a to smanjuje vjerovatnoću osteoporoze kasnije u životu. Povrće poput špinata i mahunarki, kao i mliječni proizvodi, odličan su izvor kalcijuma.

Magnezijum

Magnezijum je izuzetno važan i neophodan za zdravlje kostiju, kao i za energiju. Ukoliko u organizmu nemate dovoljnu količinu magnezijuma, to može da dovede do ozbiljnog zamora. Takođe, postoje i dokazi da magnezijum pomaže i da bolje spavamo, a znamo da dovoljno sna omogućava dovoljno energije tokom dana. Pored toga, jedno istraživanje je pokazalo i da je magnezijum povezan sa smanjenjem simptoma PMS-a. Sjemenke bundeve su odličan izvor magnezijuma, a u njima postoji i određena doza cinka koji će pomoći u sprečavanju grčeva.

Cink

Cink je neophodan mozgu da bi obavljao kognitivne funkcije i pamćenje, a tijelu pomaže da proizvodi važan hormon štitne žlijezde T3.

Kalijum

Ovaj mineral je izuzetno važan za zdravlje srca, a ima i jako važnu ulogu u radu nervnog sistema. Pored toga, pomaže i u regulaciji krvnog pritiska. Odličan izvor kalijuma su banane, ali nisu jedini: sladak krompir, losos i zeleno povrće sadrže čak i više kalijuma u odnosu na banane.

(24sedam)