Poznati ljekar savjetuje da ne jedete banane za doručak

Iako se banana smatra zdravim izborom za doručak jer je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima – neki stručnjaci smatraju da je ne treba jesti za doručak.

Ako ste u žurbi ujutro, može biti teško uklopiti doručak, ali često zaboravljamo da je ovo najvažniji obrok u danu. U nadi da ćete (barem i formalno) ispoštovati obrok, mogli biste da uzmete bananu da jedete u pokretu. Zgodno je, a i voće, koje je zdravo, zar ne?

Nažalost, prema poznatom ljekaru Darylu Joftiju, uprkos tome što je puna kalijuma i vitamina B6, kao i činjenici da je bez holesterola i natrijuma, ipak nije poželjna za prvi obrok.

Kao razlog ističe činjenicu da banane sadrže 25% šećera te da će dati brzi poticaj ujutro, ali ćemo zbog toga ubrzo biti umorni, ali i gladni.

“Jako je važno uključiti voće i povrće u svoju prehranu i ovo ne znači da nikada ne smijete jesti banane ujutro. Samo morate pripaziti da svoju bananu kombinirate s nečim drugim. Ako ne uravnotežite svoj ‘banana doručak’ sa zdravim mastima, mnoge će dobrobiti banane – nestati, a razina šećeri u krvi će rasti”, istaknuo je Jofti.

Zbog toga Jofti preporučuje da se banane spare s nečim što će neutralizirati kiselinu te usporiti metabolizam šećera. Time bi trebali spriječiti skokove šećera u krvi te posljedične padove i manjak energije. Preporučuje se da banane kombinujete s nečim drugim, odnosno zdravim masnoćama ili začinima.

“Budući da su banane kisele, morat ćete neutralizirati kiselinu kako biste iskoristili dobrobiti kalija, vlakana i magnezija bez navale šećera”, dodao je Jofti.

(Cuvajzdravlje.ba)