Skuša i paradajz usporavaju starenje

Ako želite da što duže sačuvate mladalački izgled i dobro zdravlje, tokom ljeta obogatite jelovnik voćem i povrćem u neograničenim količinama, a crveno meso zamijenite ribljim specijalitetima, savjetuju nutricionisti i posebno preporučuju češće konzumiranje paradajza, skuše kao i brokolija.

Paradajz je bogat antioksidantima i likopenima koji vrlo uspješno uništavaju slobodne radikale i na taj način štite organizam od kancerogenih oboljenja.

Smatra se da najbolju zaštitnu moć ima sos od paradajza, zbog prisustva ulja koji pojačava njegovo antikancerogeno dejstvo. Poželjno je da paradajz bude što češće zastupljen u svakodnevnom jelovniku, bilo svjež ili kuhan.

Skuša je takođe na listi poželjnih namirnica. Ona štiti srce, jer reguliše njegov ritam i čisti arterije. Odlična je zaštita i za mozak i za cijeli nervni sistem. Bogata je masnim kiselinama, vitalnim za ćelije nervnog sistema, vitaminom A, najdjelotvornijim antioksidansom, kao i vitaminima B2, B3, B5, B6 i B12.

Skušu treba jesti dva puta nedjeljno. Ova ukusna riba ne gubi svoja ljekovita svojstva ni kada je konzervirana.

Brokoli je odličan izvor vitamina C i E koji štite i stimulišu prirodnu odbranu organizma i usporavaju ćelijsko starenje. Osim toga, bogati su indolima, supstancama koje čiste organizam od kancerogenih elemenata. Stručnjaci preporučuju da se nedjeljno pojede od 200 do 300 g brokolija.

(Čuvajzdravlje)