Slušajte svoje tijelo: Pet znakova da vam fali magnezija

Magnezij je jedan od ključnih minerala koji je uključen u stotine funkcija u našem tijelu. U slučaju nedostatka ovog minerala, pojavit će se određene nuspojave. Ovo je pet znakova koji ukazuju na to da vam fali magnezija.

Mučnina ili povraćanje

Ako tijelu nedostaje magnezija, može se javiti mučnina ili čak i povraćanje, a to je zato što je ovaj mineral uključen i u izvršavanju određenih moždanih funkcija.

“Naši gastrointestinalni živci možda ne rade ispravno, a to može dovesti do mučnine”, objašnjava nutricionistica Dana Ellis Hunnes.

Ona dodaje da je povraćanje često nuspojava mučnine, a zbog povraćanja gubimo još više magnezija.

Gubitak apetita

Nedostatak magnezija može se odraziti i na vaš apetit. To može biti izravna posljedica mučnine, navodi Hunnes.

No, nedostatak magnezija također može utjecati i na živce na način da oni živci koji su povezani s osjećajem gladi rade manje učinkovito.

Nedostatak energije

Magnezij ima važnu ulogu u metabolizmu stanica — procesu u kojem se hranjive tvari pretvaraju u energiju.

“Ako imamo malo magnezija, postajemo manje djelotvorni i učinkoviti u ovoj pretvorbi”, objašnjava Hunnes, navodeći da sve do može dovesto do osjećaja slabosti, tromosti i umora.

Utrnulost

Utrnulost ili trnci u udovima jedan su od ozbiljnij znakova nedostatka magnezija. Poteškoće s osjećajem u rukama ili nogama ili trnci mogu biti posljedica niskih razina magnezija.

Grčevi

Grčevi se mogu pojaviti zbog neravnoteže elektrolitskih minerala poput magnezija, kao i natrija, kalija ili kalcija, piše Live strong.

“Grčevi se također mogu pojaviti kada niske razine magnezija uzrokuju zatajenje živaca u tijelu, što dovodi do kontrakcije mišića i izazivanja grčeva”, kaže Hunnes.

 

(Čuvajzdravlje.ba)