Šta se događa u tijelu ako svaki dan jedemo bademe

Grickanje badema može vam doslovno spasiti život. Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu promjena u strukturi tkiva nastalih uslijed oboljenja koja vode do raka debelog crijeva.
U jednom od istraživanja, znanstvenici iz American Heart Association otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma.
A ovo su još četiri promjene koje je potvrdila nauka, a koje naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem, navodi Bright Side.
Liječenje i smanjenje akni
Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnog institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za 9% manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan. Bademi su prepuni vitamin E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izliječite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate pretjerivati, već je dovoljno uzeti 3-4 badema dnevno jer sadrže i visoku razinu omega 6 masnih kiselina.
Smanjenje holesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja kod dijabetesa
U drugom istraživanju, dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 doživjeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni, ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg kolesterola, već pridonose i smanjivanju razine šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.
Brži i bolji oporavak od porođaja
U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog lijeka za reguliranje protoka tvari kroz probavni sustav i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ayurvedskoj prehrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i spriječile pojavu strija.
Od badema beba može biti pametnija
Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je proveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake sedmice možete pridonijeti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su proveli španjolski znanstvenici sudjelovalo je 2208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i 8 godina. Djeca čije su majke jele bademe tijekom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.
Šta je bolje konzumirati: sirovi ili pečeni badem?
Nema razlike. Prema ayurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive tvari i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....