Upozorenje stručnjaka: Probiotici nisu lijek za sve

Stručnjaci upozoravaju kako probiotici nisu lijek za sve i da ih treba koristiti prema uputama ljekara.

Predsjednik turskog Udruženja za probiotike i prebiotike Tarkan Karakan je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao kako su probiotici živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje čovjeka.

Pojasnio je su probiotici zapravo korisne bakterije koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže crijevne mikroflore. Dodao je kako zdrava ishrana poboljšava crijevnu mikrofloru, ali i da nije ispravno da ljudi probiotike koriste bez konsultacije sa stručnjakom.

Ukazao je i na povezanost niza bolesti, alergije na hranu, depresije, napada panike, autizma, Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti s oboljenjima crijeva.

”Bakterije u probavnom sistemu se sastoje od korisnih i štetnih bakterija. Kada je zaštićena ova ravnoteža, vi ste zdravi. Ali, šta narušava tu ravnotežu? Prvenstveno antibiotici. Mogu trajno uništiti korisne bakterije u crijevima. Zbog toga treba izbjegavati antibiotike koliko je to moguće“, rekao je Karakan.

Pojasnio je kako antibiotici koji se često koriste kod bolesti crijeva i dugo nakon konzumacije imaju uticaj na organizam.

Podsjetio je na česta upozorenja prilikom korištenja antibiotika, naročito kod djece, te crijevne bakterije, o kojima se rade mnoga naučna istraživanja.

”Probiotici nisu lijek za sve. Nekoliko je situacija kada ih treba koristiti. Treba koristiti one koji imaju naučna uporišta. Pogrešno je mišljenje da su ‘dobri za sve’”, rekao je Karakan koji je dodao kako će i u budućnosti biti akutelne terapije poboljšanja crijevne mirkoflore te ponovio važnost probiotika.

Pojasnio je kako naučnici istražuju crijevne bolesti, autizam i tome slično, ali i vezu između crijevnih bolesti i konzumacije antibiotika.

(Cuvajzdravlje.ba / AA)