Zagađenje zraka i njegov uticaj na zdravlje

Antioksidansi pružaju organizmu zaštitu od štetnih spojeva iz zagađenog zraka Zrak je jedan od faktora okoliša s najvećim uticajem na ljudsko zdravlje. Zrak udišemo neprestano, a njegovo zagađenje se u većini slučajeva osjeti odmah te ga je nemoguće ignorisati. Zrak ima presudan uticaj na kvalitet života pa ne čudi velik interes javnosti za kvalitet  zraka, kao ni veliko nezadovoljstvo

u situacijama kada je taj kvalitet narušen, kao što je slučaj u većini gradova u našoj zemlji u posljednje vrijeme.

Prema izvještaju Evropske agencije za okoliš, u 2010. godini 21% urbanog stanovništva je bilo svakodnevno izloženo koncentracijama lebdećih čestica iznad dozvoljenih granica, a 97%
stanovništva je bilo izloženo koncentracijama ozona iznad koncentracija koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Zagađenje zraka  jedan od najvećih javnozdravstvenih problema na lokalnom i globalnom nivou sa dalekosežnim posljedicama na zdravlje i kvalitet života stanovništva. Izvori zagađenja zraka su
mnogobrojni a uključuju energetski sektor, transport, industriju, otpad i domaćinstva. U našoj zemlji najveći zagađivači su domaćinstva koja se zagrijavaju na fosilna goriva i izduvni gasovi iz automobila.
Među tvarima koje se mogu naći u zagađenom zraku najvažnije su: lebdeće čestice, ozon, dušikov oksid, sumpor dioksid, amonijak i ugljični monoksid.Zagađenje zraka povezano je s cijelim nizom zdravstvenih problema, od blagih do teških , od akutnih do hroničnih. Tako naprimjer ozon, lebdeće čestice, azot dioksid i sumpor dioksid mogu izazvati probleme sa disanjem, iritaciju očiju, nosa i grla. Pored toga mogu izazvati astmu, smanjenu funkciju pluća, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i zloćudne bolesti. Zagađen zrak može izazvati iritaciju sluznice disajnih puteva te povećati mogućnost za nastanak bakterijskih i virusnih infekcija.

Pomozite organizmu da se izbori sa štetnim spojevima kao što su već spomenuti sumpor dioksid, ozon, ugljen monoksid i dioksid itd. koji u krvotok dospijevaju putem pluća. Pomoći organizmu
možete pravilnom prehranom bogatom vitaminima, mineralima i biološki aktivnim spojevima kao što su antioksidansi.

Antioksidansi su spojevi koji štite ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala, bilo da oni nastaju u organizmu ili potiču iz vanjske sredine. Jedan dio slobodnih radikala potiče iz zagađenog zraka kojem smo u posljednje vrijeme konstantno izloženi. Slobodni radikali se dovode u vezu s nastankom velikog broja oboljenja kao što su zloćudna oboljenja, hronična plućna oboljenja te bolesti srčanožilnog sistema.

Altioks®  sadrži 200 mg alfa lipoinske kiseline i idealan je antioksidans, dodatak prehrani.  Altioks® pomaže uklanjanju teških metala iz organizma, kao što su živa i olovo, pokazuje protuupalno djelovanje, te pomaže u obnavljanju drugih antioksidanasa kao što su vitamini C i E, te glutation.

Altioks® je namijenjen svim osobama starijim od 40 godina,te odraslim osobama sa štetnim životnim navikama kao što su: pušenje, konzumacija nekvalitetne hrane (junk food), alkohol, zagađeni zrak i voda, fizičko opterećenje,  UV i druga zračenja, jer dokazano prevenira narušavanje zdravlja kod navedenih stanja.