Zašto je vakcinacija važna

Vakcinacija, ili makar njen primarni oblik, u Evropi je prisutna od 18. vijeka.

Tadašnji ljekari, primorani da gledaju kako virusi odnose brojne živote, uključujući i živote najmlađih, pronašli su način da to spriječe u vidu onoga što mi danas poznajemo kao vakcinaciju.

Iako smo u 21. vijeku, nažalost mi smo i dalje primorani da raspravljamo o važnosti ovog načina imunizacije, koja je kroz istoriju iskorijenila brojna virusna oboljenja koja su odnosila stotine hiljada života – godišnje.

Antivakcinalni lobi star je koliko i vakcina, ali je u posljednje vrijeme, posredstvom interneta, uzeo maha i našao svoj put do brojnih roditelja, koji su zbog neznanja i bojazni spremni rizikovati zdravlje svoje djece, ali i tuđe.

Argumenti ovog lobija da vakcine uzrokuju pojavu autizma, što naučno nije dokazano, leži na normalnom ljudskom strahu – strahu da će nešto naškoditi našem potomstvu, što je, vjerujem da ćete se složiti, sasvim uobičajen strah koji svaki prosječan roditelj osjeća od trenutka kada dobije dijete.

Strepnja da će nešto da povrijedi, ugrozi ili usmrti dijete najviše plaši svakog roditelja, ali kada je naš strah u suštini zabluda – upadamo u začarani krug.

Djecu neće da vakcinišu da ih ne bi izložili riziku od komplikacija, pritom ih svjesno izlažući virusima koji mogu da dovedu do komplikacija, a u nekim slučajevima i do smrti.

Tek kada se pojavi epidemija koja je nastala zbog nevakcinisanja roditelji se privremeno angažuju i sa zakašnjenjem djecu vakcinišu.

I tako ukrug: čitaju forume, sumnjive portale, slušaju bapske priče do sljedeće epidemije pa onda opet trk kod ljekara da poprave što se popraviti može.

(Cuvajzdravlje.ba / NN)