Postaje sve veći problem

Debljina kod djece i adolescenata: strategije prevencije i liječenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Debljina kod djece i adolescenata postaje sve veći javnozdravstveni problem širom svijeta. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost u mladoj dobi povezane su s nizom zdravstvenih komplikacija, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca, probleme s kostima i zglobovima te psihološke probleme poput niske samopouzdanja i depresije. Stoga je važno istražiti strategije prevencije i liječenja debljine među djecom i adolescentima kako bismo im pružili najbolju moguću podršku za zdrav životni stil.

Istraživanja jasno pokazuju da životne navike koje su usvojene u djetinjstvu čine dobru podlogu za održavanje pravilnih prehrambenih obrazaca i zdravijih stilova života smanjujući tako rizik od razvoja različitih hroničnih nezaraznih bolesti (HNB) u odrasloj dobi. Pritom je iznimno važan roditeljski primjer.  

Nezdravi prehrambeni obrasci doprinose nastanku HNB, te je izvjesno da se te bolesti mogu barem djelomično izbjeći. Tokom posljednjih godina, istraživanja prehrane promijenila su fokus interesa s nutrijenata na hranu i zdrave prehrambene obrasce. Mediteranska prehrana, prehrana temeljena na biljnim izvorima te razne izvedenice tih modela prehrane, čine učinkovite strategije primarne i sekundarne prevencije HNB. 

Prevencija debljine kod djece i adolescenata ključna je u borbi protiv ovog problema. Edukacija o zdravoj prehrani i redovnoj tjelesnoj aktivnosti trebala bi početi od najranije dobi. Škole, zajednice i porodice mogu imati ključnu ulogu u promicanju zdravih navika. To uključuje uvođenje zdravih opcija hrane u školske jelovnike, poticanje djece na učestvovanje u sportskim aktivnostima i promicanje svakodnevnog kretanja poput šetnje ili vožnje biciklom.

Liječenje

Kada se debljina već razvila, važno je pružiti adekvatnu podršku kako bi se djeca i adolescenti vratili na zdrav put. Multidisciplinarni pristup koji uključuje nutricioniste, doktore, psihologe i terapeute često je najučinkovitiji. Individualizovani planovi prehrane i tjelesne aktivnosti mogu pomoći u postizanju zdrave tjelesne težine. Također je važno adresirati eventualne emocionalne probleme koji mogu biti povezani s debljinom kako bi se osiguralo dugoročno uspjeh.

Podrška porodice i zajednice

Osim zdravstvenog sistema, podrška porodice i zajednice igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju debljine kod djece i adolescenata. Roditelji imaju veliki uticaj na prehrambene navike i aktivnosti svoje djece, stoga je važno educirati ih o važnosti zdravog načina života i pružiti im alate i resurse potrebne za podršku svojoj djeci. Također, važno je stvarati okolinu koja potiče zdrave izbore, poput javnih prostora za vježbanje i tržnica s lokalnim i svježim namirnicama.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba