Vlada TK

Poboljšanje usluga ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi i ultrazvučnog pregleda srca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ultrazvuk kukova
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) na danas održanoj sjednici dala je  saglasnost Zavodu zdravstvenog osiguranja TK na Program dodjele bespovratnih sredstava za pružanje usluga ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi i ultrazvučnog pregleda srca.

Cilj Programa je da građanima, osiguranicima obezbijedi dostupnost pružanja usluga ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi i ultrazvučnog pregleda srca, što bi rezultiralo smanjenjem vremena čekanja i poboljšanjem ukupnog zdravstvenog ishoda. Zavod je za finansiranje te usluge osigurao 130.000 KM čime su osigurana sredstva za ukupno 1.000 ultrazvučnih pregleda kukova kod dojenčadi i 2.500 ultrazvučnih pregleda srca, a pregledi će biti izvršeni u domovima zdravlja na području TK.

Usluge ultrazvučnog pregleda kukova kod djece podrazumijevaju usluge prvog ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi do navršenog trećeg mjeseca života, usluge ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi do navršene godine dana života koja imaju neki od faktora rizika kao što su razvojni poremećaj kuka u porodici, urođeni deformitet vrata ili stopala, blizanačka trudnoća, prematurusi i novorođenčadi iz rizične trudnoće.

S druge strane, usluge ultrazvučnog pregleda srca kod odraslih podrazumijevaju se kod predoperativne pripreme, pripreme za ergo test, po preporuci onkologa/hematologa - pri obradi onkoloških pacijenata, po preporuci kardiologa kada se radi o redovnim kontrolnim pregledima ranije dijagnosticiranih srčanih oboljenja, te po preporuci interniste nadležnog doma zdravlja.

Uputnice za pružanje usluge ultrazvučnog pregleda kukova kod dojenčadi u nadležnom domu zdravlja vrši specijalista pedijatar tokom prvih pregleda novorođenčeta, dok uputnice za pružanje usluge ultrazvučnog pregleda srca u nadležnom domu zdravlja izdaje internista, te na uputnici upisuje indikaciju.

Također, Vlada je odobrila iznos od 249 KM po jednom studentu mjesečno za subvencioniranje troškova ishrane i smještaja (dva obroka) studenata sa područja TK koji tokom akademske godine borave u Studentskom centru u Sarajevu, Studentskom centru Univerziteta u Mostaru, Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru, Studentskom centru Univerziteta u Zenici i Studentskom centru Islamske zajednice u Sarajevu. Subvencioniranje navedenih troškova vrši se za period od 15. septembra ove godine do 15. jula 2025. godine.

Prema raspoloživim podacima iz akademske 2023/'24. godine, u studentskim centrima u FBiH bilo je smješteno 102 studenta sa područja Tuzlanskog kantona, te je na bazi tog broja, za ove namjene u budžetu Tuzlanskog kantona osigurano ukupno 270.000 KM.

Vlada je na današnjoj sjednici među ostalim dala i saglasnost za upis jednog studenta iz Palestine na Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2024./2025. godini, te ga oslobodila troškova školarine i troškova participacije. Studentu iz Palestine omogućit će se smještaj i ishrana u Studentskom centru Tuzla u akademskoj 2024/2025. godini, saopćeno je iz Vlade TK.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba