savjet

Šta uraditi ako ste preskočili dozu antibiotika?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Svakome se desi da nekada preskoči uzimanje propisanog antibiotika, a onda nastaje panika. Doktor Rahul Agraval objašnjava šta bi trebalo da uradite ukoliko vam se to desi kako bi lijek imao željeni efekat.

Doktor Rahul Agraval, šef odeljenja i klinički direktor interne medicine, viši ljekar konsultant, CARE Hospitals Hitech, kaže da je važno završiti cijelu kuru antibiotika, čak i ako se osjećate bolje, kako bi se osiguralo da su sve bakterije eliminisane.

On objašnjava da rano zaustavljanje prepisane doze antibiotika može omogućiti da preživjele bakterije postanu otporne, što otežava liječenje budućih infekcija. Osim toga, završetak liječenja također sprečava da se infekcija vrati ili pogorša, prenosi kurir.rs

"Preskakanje doze antibiotika ometa tretman, smanjuje njegovu efikasnost i omogućava bakterijama da se umnože ili razviju otpornost", ističe dr Agraval, dodajući da to može produžiti infekciju i otežati buduće lečenje.

Dakle, šta osoba može da uradi ako greškom preskoči dozu?

Ako propustite dozu antibiotika, opšti savjet je da uzmete propuštenu dozu čim se sjetite, osim ako je skoro vrijeme za sljedeću zakazanu dozu. U tom slučaju, preskočite propuštenu dozu i nastavite sa uobičajenim rasporedom doziranja. Nemojte udvostručavati doze da biste nadoknadili propuštenu, jer to može dovesti do predoziranja i povećati rizik od neželjenih efekata.

Takođe je dobra ideja da se obratite svom ljekaru za savjet, posebno ako niste sigurni kako da postupite.

Ako ste propustili više doza antibiotika, važno je da se obratite svom ljekaru za uputstva.

"Oni će vjerovatno ponovo procijeniti vašu situaciju i utvrditi da li treba da ponovo započnete kurs, produžite liječenje ili preduzmete dodatne korake da uklonite infekciju. Propuštanje nekoliko doza može učiniti antibiotik manje efikasnim, a vaš ljekar će možda morati da izmijeni vaš plan liječenja. Neophodno je biti iskren u vezi sa svim propuštenim dozama, jer skrivanje ovih informacija može dovesti do nepravilnog tretmana.", objašnjava dr. Agraval.

Koraci koje treba preduzeti da biste spriječili preskakanje budućih doza

"Da biste izbjegli propuštanje doze, ključno je da uzimanje antibiotika postane dio vaše svakodnevne rutine, tokom obroka ili pranja zuba", kaže dr Agraval.

Također, možete podesiti podsjetnik na telefonu, držati lijekove na vidnom mjestu ili koristiti organizer tableta.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba