Prema istraživanju, konzumacija samo jedne žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti uzrokovane demencijom za čak 28 posto. Zamjena margarina ili majoneze maslinovim uljem dodatno smanjuje rizik za 8 do 14 posto.
Demencija je skup kognitivnih poremećaja koji uzrokuju gubitak pamćenja, otežano rješavanje problema i smanjenu percepciju okoline. Najčešći uzrok je Alzheimerova bolest, koja pogađa 6,7 miliona Amerikanaca starijih od 65 godina.
Stručnjaci očekuju porast slučajeva Alzheimerove bolesti, s procjenom da će do 2050. godine više od 100 miliona ljudi širom svijeta živjeti s ovom dijagnozom. To se povezuje s porastom pretilosti i dužim životnim vijekom.
Maslinovo ulje odavno je poznato po svom pozitivnom učinku na mozak, a istraživači vjeruju da i male prehrambene promjene mogu imati veliki utjecaj.
“Maslinovo ulje ne samo da podržava zdravlje srca, već i mozga”, istaknula je Anne-Julie Tessier s Harvarda. “Prirodna je i sigurnija alternativa margarinu i komercijalnim mastima.”
U istraživanju, predstavljenom na konferenciji NUTRITION 2023, analizirani su podaci o 90.000 smrti tokom tri decenije – od čega je 4.749 bilo povezano s demencijom. Pokazalo se i da su osobe koje redovno konzumiraju maslinovo ulje češće imale zdraviju, mediteransku prehranu, bogatu ribom i orašastim plodovima.