Novo istraživanje

Kašika maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od demencije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Profimedia
Novo istraživanje s Harvarda pokazuje da dodavanje samo jedne žlice maslinovog ulja svakodnevno svojim obrocima može imati izniman utjecaj na dugoročno zdravlje mozga.

Prema istraživanju, konzumacija samo jedne žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti uzrokovane demencijom za čak 28 posto. Zamjena margarina ili majoneze maslinovim uljem dodatno smanjuje rizik za 8 do 14 posto.

Demencija je skup kognitivnih poremećaja koji uzrokuju gubitak pamćenja, otežano rješavanje problema i smanjenu percepciju okoline. Najčešći uzrok je Alzheimerova bolest, koja pogađa 6,7 miliona Amerikanaca starijih od 65 godina.

Stručnjaci očekuju porast slučajeva Alzheimerove bolesti, s procjenom da će do 2050. godine više od 100 miliona ljudi širom svijeta živjeti s ovom dijagnozom. To se povezuje s porastom pretilosti i dužim životnim vijekom.

Maslinovo ulje odavno je poznato po svom pozitivnom učinku na mozak, a istraživači vjeruju da i male prehrambene promjene mogu imati veliki utjecaj.

“Maslinovo ulje ne samo da podržava zdravlje srca, već i mozga”, istaknula je Anne-Julie Tessier s Harvarda. “Prirodna je i sigurnija alternativa margarinu i komercijalnim mastima.”

U istraživanju, predstavljenom na konferenciji NUTRITION 2023, analizirani su podaci o 90.000 smrti tokom tri decenije – od čega je 4.749 bilo povezano s demencijom. Pokazalo se i da su osobe koje redovno konzumiraju maslinovo ulje češće imale zdraviju, mediteransku prehranu, bogatu ribom i orašastim plodovima.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba