Timijan – prava majčina dušica koja ne smije nedostajati u vašoj kućnoj apoteci
Ova aromatična biljka pripada porodici usnača (Lamiaceae) i od davnina je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava i primjene u kulinarstvu.
Ljekovita svojstva prave majčine dušice
Prava majčina dušica (Thymus vulgaris) sadrži brojne aktivne sastojke poput timola, karvakrola, borneola i flavonoida, koji joj daju antiseptička, antimikrobna i protuupalna svojstva. Tradicionalno se koristi za ublažavanje respiratornih problema kao što su kašalj, bronhitis i upale grla. Timijanov čaj često se preporučuje i kao prirodni lijek za probavne smetnje, jer pomaže u smirivanju želuca i smanjenju grčeva.
Timijan u kuhinji i svakodnevnoj upotrebi
Osim u medicinske svrhe, babja dušica je popularna i u kulinarstvu. Njegov intenzivan i blago gorkast okus savršeno se uklapa u jela od mesa, ribe, povrća, te u umake i marinade. Posebno je cijenjen u mediteranskoj kuhinji.
Kako uzgajati i čuvati timijan?
Timijan voli sunčana mjesta i dobro drenirano tlo, najbolje kamenito i blago vapnenasto. Prilikom uzgoja važno je izbjegavati prekomjernu vlagu jer biljka ne podnosi mokro tlo. Berba se obično vrši ljeti, kada biljka najviše miriše.
Njegova univerzalnost i dostupnost čine ga nezamjenjivim u svakoj kućnoj apoteci i na tanjiru.