Moja apoteka

Timijan – prava majčina dušica koja ne smije nedostajati u vašoj kućnoj apoteci

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Gardeners Path
Timijan, poznat i kao prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica ili vrisak, jedna je od najkorisnijih biljaka koje možete imati kod kuće.

Ova aromatična biljka pripada porodici usnača (Lamiaceae) i od davnina je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava i primjene u kulinarstvu.

Ljekovita svojstva prave majčine dušice

Prava majčina dušica (Thymus vulgaris) sadrži brojne aktivne sastojke poput timola, karvakrola, borneola i flavonoida, koji joj daju antiseptička, antimikrobna i protuupalna svojstva. Tradicionalno se koristi za ublažavanje respiratornih problema kao što su kašalj, bronhitis i upale grla. Timijanov čaj često se preporučuje i kao prirodni lijek za probavne smetnje, jer pomaže u smirivanju želuca i smanjenju grčeva.

Timijan u kuhinji i svakodnevnoj upotrebi

Osim u medicinske svrhe, babja dušica je popularna i u kulinarstvu. Njegov intenzivan i blago gorkast okus savršeno se uklapa u jela od mesa, ribe, povrća, te u umake i marinade. Posebno je cijenjen u mediteranskoj kuhinji.

Kako uzgajati i čuvati timijan?

Timijan voli sunčana mjesta i dobro drenirano tlo, najbolje kamenito i blago vapnenasto. Prilikom uzgoja važno je izbjegavati prekomjernu vlagu jer biljka ne podnosi mokro tlo. Berba se obično vrši ljeti, kada biljka najviše miriše.

Njegova univerzalnost i dostupnost čine ga nezamjenjivim u svakoj kućnoj apoteci i na tanjiru.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba