So ili natrijev hlorid najvažniji je začin u kulinarstvu koji može oplemeniti okus jela, ali ga i u potpunosti upropastiti ako pretjerate s dodavanjem. Upotrebljava se i u kozmetici, jer pomaže u održavanju ženske ljepote. U srednjem vijeku bila je toliko skupa da su je nazvali bijelim zlatom. Ovih deset činjenica o soli vjerovatno niste znali:
1. Salar de Ujuni naziv je najveće slane ravnice na svijetu, koja se proteže na više od 4.000 kvadratnih kilometara u Boliviji. Ovdje je smještena i polovina svih svjetskih rezervi litija.
2. Do početka 20. stoljeća so se smatrala platežnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.
3. Pretjerane količine soli mogu vas ubiti - naprimjer ako odjednom uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram težine. Na ovaj način nekada su se ritualno ubijali bogati Kinezi, jer je so bila iznimno skupa namirnica.
4. U francuskom mjestu Guerande so se sakuplja ručno na isti način kao u antička vremena. Ovaj postupak opravdava visoku cijenu soli, a posebno onu najvećeg kvaliteta po imenu cvijet soli, koji se dodaje na tanjir tek nakon kuhanja.
5. So se primjenjuje u različitim segmentima života - samo šest posto soli koje se potroši u Sjedinjenim Američkim Državama, naprimjer, otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 posto koristi se za posipanje autoputeva u zimskim mjesecima.
6. U drevnim japanskim kazalištima so se posipala po pozornici prije svake izvedbe kako bi se spriječili zli duhovi da bace svoje čini na glumce.
7. So se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za avione.
8. So se od davnina koristi i za produžavanje trajnosti hrane. Njegova moć konzerviranja služila je i starim Egipćanima, koji su ga upotrebljavali u procesu balzamiranja faraona.
9. Svaka ćelija ljudskog tijela sadrži so, a u zdravom ljudskom tijelu može se izmjeriti skoro 250 grama soli.
10. Himalajska so smatra se najčistijom na svijetu, jer potječe iz nezagađenog ekosistema starog skoro dvjesto miliona godina, a sadrži skoro 80 različitih minerala važnih za zdravlje čovjeka.
(Avaz)