Zdravlje

Šta je uzrok a šta posljedica alergije?

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Kako živjeti zdravije i sretnije? Mogu li se neke teškoće i bolesti spriječiti, kako ih što uspješnije liječiti? Kako što uspješnije brinuti o svojem zdravlju i o zdravlju svoje porodice?

U emisiji Čuvaj zdravlje govorićemo o   savremenim  medicinskim dostignućima ali i o svakodnevnim teškoćama na koje nailazimo brinući za svoje zdravlje. Danas govorimo o  alergijama. Šta su to alergije , zbog čega su neki ljudi alergični a neki ne? Šta je uzrok, a šta posljedica alergija?

Ono što smo nekada smatrali dosadnom ali bezopasnom pojavom zapravo masovni zdravstveni rizik, budući da se javlja sve češće i u sve žešćem obliku, kao i da traje mnogo duže nego ranije.

Alergija je bolest savremenog čovjeka, bolest 21. vijeka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 20 odsto svjetske populacije je preosjetljivo na neki od alergena. U BiH svaki peti građanin imao je  neki vid alergije. Posebno zabrinjava činjenica da je u najvećem procentu zahvaćena mlada populacija..Ukoliko utvrdite da ste alergični  I da vam alergije stvaraju poteškoće, nakon uobičajenog pregleda važno je uraditi  alergo test.

Istražili smo, koji su  alergotestovi najefikasniji i koji se koriste  u BiH?

Doktori upozoravaju da je neophodno zašititi se od alergena, ali i odmah se javiti ljekaru
ukoliko se pojave neke reakcije.

 
https://www.youtube.com/watch?v=x-p78O0aCg4
 

https://www.youtube.com/watch?v=0x5PEZf6o6Q

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba