Zdravlje

3 ukusna i zdrava recepta od cvekle

Autor: ČuvajZdravlje.ba
cvekla
Sadrži najširu lepezu minerala i vitamina, među kojima i izuzetno rijedak B12, sadrži visok procenat gvožđa, a posebno je bogata i bjelančevinama, mastima, kao i ugljenim hidratima.

 1. Kisela cvekla na sirovojelski način

Svi znamo za kiselu cveklu. Ali kako pripremiti cveklu tako da sačuvamo njezine vrijedne sastojke? Isprobajte ovaj recept kisele cvekle na sirovojelski način.

Sastojci:

2 cvekle
1 svježi čili
1 čaša rižinog octa
1/4 čaše smeđeg šećera
1 svježi list lovra
1/2 žličice papra
sol

Priprema:

- Operite, ogulite i tanko narežite cveklu. Stavite u staklenku.

- U loncu zakuhajte ocat, nasjeckani čili, šećer, papar i lovorov list.

- Prelijte cveklu sa vrelim octom i začinima.

- Dobro zatvorite staklenku.

Držite cveklu na tamnom hladnom mjestu

Rok trajanja: mjesec dana
2. Pikantna cvekla sa češnjakom

Ovu pikantnu cveklu možete namazati na kruh ili servirati uz druga jela. Jednostavna je za pripremiti, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Sastojci:

2 cvekle
3-4 češanja bijelog luka
majoneza veganska (Omegol ili druga)
sol

Priprema:

- neoguljenu cveklu kuhati u vodi sa malo octa (da bi zadržala svoju boju) dok ne postane mekana

- izvaditi iz vode, ohladiti, oguliti i naribati na sitnom ribežu

- cveklu promiješati sa zgnječenim ili naribanim češnjakom, majonezom i soli.

U ovu salatu po želji možete dodati ribani sir (70-100 gr), drobljeni orah i/ili grožđice. Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana.

3. Bogata ruska salata od cvekle (na vegetarijanski način)

Bez ove šarane salate je apsolutno nemoguće zamisliti Božićni stol u Rusiji. Priprema ove salate zahtjeva puno vremena, zbog toga obično se pravi samo za posebne dane. Na sreću, možete ju pripremiti dan prije Božića i držati u hladnjaku.

Sastojci:

cvekla - 1 kg
mrkva - 1 kg
sir ili tofu - 500 g
krumpir - 1 kg
veganska majoneza Omegol (ili Mileram i jogurt)

Priprema:

- Povrće operite u hladnoj vodi. Ne gulite ga i ne režite!

- Svaku vrstu povrća kuhajte u posebnom loncu, dok ne postane mekano (probajte sa nožem ili vilicom).

- Izvadite iz vode i dobro ohladite (povrće možete skuhati i dan prije, a sljedeći dan napraviti salatu).

- Dobro ohlađeno povrće ogulite sa nožem.

- Svaku vrstu povrća naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na dva dijela

- Sir također naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na pola.

Uzmite veliki plitki tanjur. Sada slažite povrće sloj po sloj, na sljedeći način:

krumpir
majoneza
mrkva
majoneza
sir
majoneza
cvekla
majoneza

Ponovite još jedan put. Zadnji sloj cvekle dobro premažite majonezom i ukrasite peršinom (po želji).

Napomena:

Unutrašnje slojeve salate premažite  tankim slojem majoneze, inače će salata biti premasna.

Umjesto majoneze možete napraviti umak od Milerama i jogurta (1:1). Promiješajte Mileram i jogurt, dodajte sol, šećer, papar, kurkumu, asafoetidu, crnu sol i druge začine po želji.

Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana. Samo ju trebate pokriti da se gornji sloj cvekle ne osuši.

- See more at: http://vijesti.ba/clanak/299928/3-ukusna-i-zdrava-recepta-od-cvekle#sthash.wcO4dknK.dpuf

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba