Zdravlje

5 razloga zbog kojih je kesten kralj jeseni

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Jesenski plod čiji se mirisi već sedmicama šire ulicama i koji jamči vrhunsku zabavu uz neizostavne crne prste i zube krije niz tajni. Bogatstvo vitaminom C i malen udio masti samo su neka od svojstava zbog kojih bi se ovaj plod trebao svakodnevno naći na vašem stolu.

Vrijedna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastroznalci koji ga koriste kao glavni sastojak supa, umaka i slatkoga, dok onaj divlji i nejestivi veliku primjenu nalazi u ljekovitoj medicini.

Donosimo razloge zbog kojih biste ovaj vrijedan plod trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik i kućnu bolnicu.

1. Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice, kao i mali udio masti. Kesten, naime, sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.

2. Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, tačnije vitamin B9, kojeg inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima, i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK-a.

3. Ovaj jesenski plod izvor je vlakana, što pomaže u smanjenju razine holesterola. A kako biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene, u organizam unosite prijeko potrebne elemente magnezij i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalij, koji uravnotežuje razinu natrija, srčane otkucaje i krvni pritisak.

4. Kesten ne sadrži šećer zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sljedbenika. Po svom sastavu ima najveći postotak škroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako probavljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u pravljenju kolača, sladoleda, supa i umaka.

5. Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz ljekovitih svojstava. Čaj od kestena uspješno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u liječenju proširenih vena, kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena potiče bolju opskrbu kože kisikom i hranjivim nutrijentima, prenosi Zadovoljna.hr.

(Čuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba