Ako ste na granici dijabetesa, ovo je najgora hrana koju možete pojesti za doručak
Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu. Međutim moramo pažljivo birati kojom ćemo hranom započeti dan, posebno ako smo na granici dijabetesa.
Prema dijetetičarki Mary Sabat, najgorim opcijama smatraju se slatke žitarice i peciva. Kako pojašnjava, slatke i rafinirane žitarice mogu dovesti do brzih skokova šećera u krvi, potencijalno povećavajući rizik od razvoja graničnog dijabetesa.
"Mnoge popularne žitarice koje se jedu za doručak imaju visok udio dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Oni mogu uzrokovati brz porast razine šećera u krvi, što dovodi do pada energije kasnije tokom dana i pridonosi inzulinskoj rezistenciji tokom vremena", otkriva Sabat.
Isto vrijedi i za peciva, koja su uglavnom puna rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera.
"Oštre fluktuacije šećera u krvi mogu opteretiti inzulinski odgovor tijela i pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije, ključnog faktora u progresiji prema graničnom dijabetesu", rekla je te napomenula da su krafne, muffini, kroasani i slatka peciva puni šećera i nezdravih masnoća, kao i da im nedostaje hranjivih tvari, što ih čini lošim izborom za preddijabetičare.
Njen je savjet birati žitarice i hljeb ili peciva od cjelovitog zrna i paziti na udio dodanih šećera, prenosi Index.hr.
(Čuvajzdravlje.ba)