Kahetini u zelenom čaju sprečavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sistemu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrijelu, pokazalo je posljednje istraživanje naučnika objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition.
Epigalokatehin galat, kao glavna komponenta katehina iz čaja, ima protuvirusni učinak, fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sistema.
Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija
"Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa pa na neuroaminidazu i tako sprečavaju hvatanje virusa za površinu ćelija, a time i infekciju gripom. Obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je ključna komponenta katehina iz čaja, pruža djelotvornu zaštitu od virusa gripa i adenovirusa, a mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi", navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja.
Rezultati ovog naučnog istraživanja provedenog u Japanu i SAD-u pokazuju da što je veća dnevna konzumacija katehina, to su izraženiji preventivni učinci na širenje virusnih respiratornih infekcija.
Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija.
U zaključcima istraživanja ističe se da bi uvođenje konzumacije katehina iz čaja ili grgljanja zelenog čaja u svakodnevnu rutinu moglo biti odlična nefarmaceutska intervencija u prevenciji virusnih respiratornih infekcija, prenosi Magazin.Novosti.
(Čuvajzdravlje.ba)