Zdravlje

Dijeta koja čuva planetu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
cunga

Ishrana zasnovana na namirnicama čijom proizvodnjom se ne ugrožava planeta može pomoći da se smanji rizik od smrtnosti od raka, kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti za 25 odsto, kažu istraživači.

Stručnjaci američkog Univerziteta Harvard, posmatrajući podatke o navikama u ishrani 100.000 ljudi prikupljene tokom tri decenije, otkrili da su oni koji su unosili više biljne hrane, kao što su integralne žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi, imali manji rizik od smrti u poređenju sa onima koji su jeli manje ekološki prihvatljive obroke.

Na osnovu nalaza, predstavljenih na kongresu "Nutrition 2023", godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu u Bostonu, u Masačusetsu, istraživači su razvili novi plan ishrane koji istovremeno ima pozitivne efekte na zdravlje ljudi, kao i na životnu sredinu, prenosi RTS.

Planetarni indeks zdrave ishrane (Planetary Health Diet Index – PHDI) razmatra postojeće dokaze uticaja određenih planova ishrane na zdravlje ljudi i na planetu.

Indeks uzima u obzir rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak crijeva, dijabetes i moždani udar, kao i uticaje na životnu sredinu kao što su upotreba vode, korišćenje zemljišta, zagađenje i emisije gasova staklene bašte.

Tim naučnika ističe da se njihov rad zasniva na postojećim istraživanjima koja pokazuju da je biljna hrana zdravija i manje štetna za planetu od crvenog i prerađenog mesa.

Istraživači se nadaju da će ova informacija pomoći nadležnim telima za brigu o javnom zdravlju u razvijanju strategije za poboljšanje javnog zdravlja, a istovremeno doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena.

(Čuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba