Evo šta će se dogoditi vašem organizmu ukoliko svaki dan budete jeli šljive
Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.
Ovo ljetno voće je praktično ponijeti na posao ili na trening, jer nije potreban nikakav pribor za pripremu, zasitno je i lako je za varenje.
Pored toga, šljive su izuzetno hranljive, sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanse, koji štite od širokog spektra bolesti.
Ukoliko još niste uvrstili svježe šljive u svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zbog kojih je preporučljivo da to učinite.
Sadrže mnogo hranljivih materija
Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, gram vlakana, a tu su i vitamini A, B, C i K.
Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.
Bogate su antioksidantima
Šljive su bogate antioksidantima, koji povoljno utiču na smanjenje upala i štite ćelije od slobodnih radikala.
Posebno su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.
Neke studije su pokazale da šljive sadrže dvostruko više polifenola od nektarina.
Povoljno utiču na nivo šećera u krvi
Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.
Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.
Pored toga, vlakna u šljivama mogu da budu djelimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše tijelo apsorbuje ugljene hidrate poslije obroka, što dovodi do postepenog porasta šećera u krvi, ali ne i naglog skoka šećera u krvi.
Prijatelj srca
Redovno konzumiranje šljiva može da ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Proučavane su zbog potencijala da snize povišen krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za pojavu srčanih oboljenja.
Pozitivni efekti svježih, ali i suvih šljiva na faktore rizika od srčanih bolesti vjerovatno su posljedica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata.
(Čuvajzdravlje.ba)