Gorka dinja ili karela jedna je od biljaka čiju su popularnost opravdala brojna naučna istraživanja. Ova biljka raste u izobilju u Aziji, Africi i na Karibima. Tradicionalno se koristi za liječenje dijabetesa i drugih bolesti, piše Medical News Today.
Istraživanja su pokazala da sok gorke dinje ubija ćelije raka gušterače. Aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u ćelijama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.
Gorka dinja ili gorka tikva vijekovima je tradicionalni indijski lijek. U posljednje vrijeme suplementi ekstrakta gorke dinje dobijaju na popularnosti kao alternativni lijek za dijabetes. Nova istraživanja na miševima sugerišu da ekstrakt gorke dinje može pomoći u borbi protiv raka.
Voće je i osnovni proizvod određenih azijskih kuhinja. Nedavno su profesorica Ratna Ray sa Univerziteta Saint Louis u Missouriju i njene kolege otkrile da je ekstrakt gorke dinje efikasan u sprečavanju rasta i širenja tumora raka.
Laboratorijski testovi pokazali su da je ekstrakt zaustavio te ćelije da se razmnožavaju, sugerišući da bi mogao biti efikasan u sprečavanju širenja karcinoma.
U daljnjim eksperimentima, istraživači su otkrili da je biljni ekstrakt u stanju smanjiti pojavu raka jezika. Dakle, u svojoj novoj studiji, profesorica Ray i tim pokušali su otkriti šta može dati gorkim jedinjenjima dinje prednost protiv ćelija raka. Ekstrakt gorke dinje u osnovi je zaustavio rast tumora raka, pa čak i doveo do smrti nekih ćelija raka, prenosi Ljepota&Zdravlje.
(Cuvajzdravlje.ba)