Zdravlje

Heljda- lijek za sve!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
heljda
Heljda je izuzetno zdrava i ukusna namirnica koju bismo svi trebali često da konzumiramo.

Heljda je u Evropu stigla tek u srednjem vijeku iz Azije, a u našim krajevima još uvijek je zapostavljena u ishrani.

U kulinarstvu se heljda smatra za žitaricu, a to mišljenje je pogrešno. Botanički, ona spada u zeljasto povrće, a ponekad se svrstava i u voće. Cvjetovi heljde veoma su aromatični, pa pčele vole da ih oprašuju, a kasnije proizvode med koji ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Ovaj med ima veoma ljekovita svojstva. Heljda se lako vari, prepuna je vitamina B i mnogih hranljivih sastojaka. Mljevenjem heljdinog zrna se dobija brašno od kog se pripremaju hljeb, razna peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od ovog brašna, prenose Nezavisne.

Heljda ne sadrži gluten, pa osobe koje su alergične na njega mogu bez problema da uživaju u jelima od heljde. Heljda se često koristi kao zamjena za pirinač ili se priprema kao kaša.

Evo za šta je sve heljda dobra i zbog čega trebate da počnete da je konzumirate:

-Smanjuje nivo šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare

- Ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe

-Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema

-Bogata je mineralima, sadrži fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan

-Bogata je dijetalnim vlaknima

- Sadrži osam esencijalnih aminokiselina

- Bogata je flavonoidima

- Otkriveno je da heljda smanjuje visok krvni pritisak i holesterol

- Smanjuje rizik od nastanka raka.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba