Jesenska namirnica koja snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od bolesti srca i jača imunitet
Butternut tikva jedna je od omiljenih jesenskih namirnica mnogim ljudima, a osim odličnog okusa ima i brojne nutritivne vrijednosti zahvaljujući kojima je odlična za naše zdravlje, prenosi Healthline.
Kako objašnjavaju dijetetičari, butternut tikva bogata je hranjivim tvarima kao što su vitamin A, vitamin C, kalij, vlakna i beta-karoten. Ovi nutrijenti imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tijela, i to na nekoliko načina.
Zdravija i ljepša koža
Kao prvo, ljudi koji redovno konzumiraju ovu namirnicu imat će zdraviju kožu.
Razlog za to je velika količina beta-karotena koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i samim time nam pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja štetnim UV zrakama. Isto tako, vitamin C odličan je kada je riječ o hidrataciji kože, ali i potiče nastanak kolagena koji kožu čini ljepšom, elastičnijom i sjajnijom.
Jačanje imuniteta
Isto tako, dijetetičari objašnjavaju kako je butternut tikva odlična kada je riječ o jačanju našeg imuniteta. Mnoge studije su pokazale da redovna konzumacija ove namirnice doprinosi većoj otpornosti našeg tijela, a samim time ćemo biti i rjeđe bolesni.
Manji rizik od bolesti srca i krvožilnog sistema
Zahvaljujući visokom sadržaju kalija u butternut tikvi, redovna konzumacija dovodi do snižavanja krvnog tlaka i smanjenog rizika od bolesti srca. Osim toga, ova ukusna i zdrava namirnica također sadrži i antioksidanse koji dokazano pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu te smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
(Cuvajzdravlje.ba)