Zdravlje

Jesenske alergije: Popis namirnica koje pomažu u ublažavanju simptoma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
alergije

Svrbež i crvenilo oka, kihanje, šmrcanje, kašljanje, peckanje u grlu. To su samo neki od simptoma koji se pojavljuju kod alergičnih osoba. Na sreću, u jesenskoj sezoni alergija, tržnice su pune namirnica koje ublažavaju neugodne simptome.

Pravilnim odabirom namirnica moguće je i kroz sustav probave djelovati na intenzitet alergije. Evo popisa:

1. Brokula

Brokula je puna vitamina C i pripada porodici biljaka cjetača za koje je poznato kako, kod upale sinusa, pomažu pri njihovom otvaranju. Znanstvenici su dokazali kako 500 miligrama vitamina C pozitivno djeluje na suzbijanje alergije, a u samo jednoj čaši sirove brokule nalazi se 80 miligrama vitamina. Osim brokule, dobar je i kupus.
2. Kelj

Baš kao i brokula, kelj je pun C vitamina. Jedući ga unosimo i znatne količine A vitamina, koji je također bitan za suzbijanje simptoma alergije. Istraživanja su pokazala kako su ljudi kojima u organizmu manjka A vitamina skloniji oboljevanju od astme i alergija.
3. Blitva

Uvedite blitvu u prehranu. To je, u Dalmaciji, namirnica koja se koristi u tradicionalnoj kuhinji, a da su naši stari znali što je zdravo potvrđuje i činjenica da je blitva, baš kao i kelj, prepuna A vitamina, koji se nalazi u njezinim karotenoidima.

Kod pripreme kelja i blitve potrebno je pripaziti da pretjeranom termičkom obradom ne uništimo njihove vrijedne sastojke, a da ipak bude servirana estetski i gastronomski ukusno.

4. Bijeli i crveni luk

Bijeli i crveni luk bogati su bioflavonoidom, kvercetinom. Neki znanstvenici vjeruju kako je kvarcetin antihistamink i da blagotvorno djeluje kod liječenja peludne groznice u kombinaciji s bioflavonoidima iz agruma. Kvercetin djeluje poput vitamina C i zaustavlja upalne procese.

Međutim, dovoljne je količine kvercetina teško apsorbirati iz hrane, pa ukoliko je alergija ozbiljnija, najbolje je popiti onaj iz ljekarne.
5. Bundeve ili tikvice

Bundeve su također bogate A vitaminom, a najbolji način priprave su juhe. Tikvice su zgodne, jer ih se može pohati, a sakriti u hrani može se i tako da ih se nariba u smjesu za palačinke. Vrlo su zdrave i pomažu u suzbijanju alergije.
6. Mrkva

Beta karoten u mrkvi snažan je protivnik alergijama koje su uzrokovane raznim korovima u prirodi. Za najbolji učinak, mrkvu ne treba jesti sirovu, već lagano skuhanu na pari ili narezanu i začinjenu uljem po vlastitom izboru.
7. Celer

Celer je bogat vitaminom C i protuupalnim sredstvima, zbog čega je ne samo odlično oružje za suzbijanje alergije, već učinkovito regulira visoki krvni tlak i ublažava kroničnu bol. Bez obzira jedete li ga sirovog ili kuhanog, on zadržava nutrijente koji imaju navedena svojstva. Celerovi listovi dobar su dodatak juhama, a stabljika se može jesti začinjena sa sirnim namazom.
8. Kopriva

Iako nije biljka koju bismo svrstali u kategoriju jestivih niti je jesenski plod, kopriva je vrlo važna za suzbijanje alergija. Kopriva sadrži histamine, kemijske spojeve koje tijelo proizvodi tijekom alergijske reakcije, pa na taj način pomaže da ono razvije toleranciju. U svakoj apoteci moguće je pronaći kapsule koprive od 500 miligrama, a dobro je popiti 3 takve tablete dnevno. Kopriva je najbolji lijek za alergiju, ali dugoročno korištenje se ne preporuča.
9. Juhica od povrća

Nema ničega boljeg od tanjura fine juhice, kada se ne osijećamo dobro. Recept je jednostavan. Sve što trebate nabaviti je ulje noćurka.

Sve drugo već imate. U zdjeli sa vodom zakuhajte crveni luk sa ljuskom i ubacite nekoliko komadića bijelog luka, očišćenog od ljuske. Dodajte pola šalice ulja noćurka. Nakon 5 minuta, dodajte listove koprive i celer. Kuhajte još 10 minuta, pa dodajte začine po svojoj volji. Ovu juhu možete maskirati u bilo koju drugu, primjerice, pileću.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba