Neki ljudi misle da su smeđa jaja svježija ili prirodnija od bijelih jaja, a neki čak pretpostavljaju da su bijela jaja izbijeljena i stoga više obrađena i hemijski izmijenjena, kaže Hilbert. Budite uvjereni da nijedan od ovih mitova zapravo nije istinit.
Ovo može biti iznenađenje, ali jedina stvarna razlika između smeđih i bijelih jaja je upravo to – boja.
“Razlika između smeđih i bijelih jaja je jednostavno boja ljuske jajeta”, kaže registrirana dijetetičarka Crystal Scott za EatThis.
Smeđa jaja snesu pasmine kokoši s crvenim ili smeđim perjem, dok bijela jaja snesu pasmine kokoši s bijelim perjem, objašnjava Scott.
“Pasmina kokoši određuje boju ljuske jajeta”, dodaje ona. Dakle, sve se svodi na vrstu kokoši i njezinu genetiku.
Boja jaja koje kokoši mogu snijeti varira od bijele do smeđe do šarene, a neke snesu i druge divlje boje poput blijedoplave ili svijetloplavkastozelene, prenosi n1info.
Pogled na ušne školjke kokoši također će vam dati naznaku koje će boje jaja snijeti. Pilići sa svijetlim ušnim školjkama obično snesu bijela jaja, dok kokoši s tamnijim ušnim školjkama obično snesu smeđa jaja.
Dakle, vrsta kokoši određuje boju ljuske jajeta, a ne hranjivost jajeta. Bez obzira na boju ljuske, sva su jaja solidan izvor proteina, selena, vitamina A i vitamina B, kao i kolina koji podržava mozak.
(Čuvajzdravlje.ba)