Sezona jabuka još uvijek traje, a osim u ukusnim desertima poput pita i mnogih drugih kolača, jabuke volimo jesti i kao zdravi snack ili međuobrok.
No često, kada ih narežemo na kriške, ne prođe ni nekoliko minuta prije nego što posmeđe.
Jabuke, zajedno s nekim drugim voćem, poput krušaka i banana, jako brzo posmeđe nakon što ih se oguli, nareže i izloži zraku. To se događa zbog kemijske reakcije koja onda ne samo da mijenja njihov izgled, već i miris i okus. No kako to spriječiti i može li se to uopće spriječiti? Imamo nekoliko trikova, piše Index.
Voda i sol
U mlaku vodu stavite pola žličice soli i promiješajte. Narežite jabuke na ploške i stavite ih u posudu s vodom. Neka u vodi budu otprilike pet do 10 minuta, a zatim ih stavite na ubrus kako bi upio višak vode. Jabuke prebacite u posudicu, zatvorite i čuvajte u hladnjaku.
Ledena voda
Drugi trik kako spriječiti jabuke da posmeđe je onaj s ledenom vodom. U vodu stavite led, a zatim u posudu s vodom stavite jabuke narezane na kriške. Držite ih u vodi otprilike pet minuta, obrišite ubrusom, a zatim ih spremite u posudicu.
Sok od limuna ili med
Osim soli i ledene vode, još jedan trik kako spriječiti jabuke da posmeđe krije se u soku od limuna i medu. Jabuke narežite na ploške i natopite ih vodom, a u vodu zatim stavite malo limunovog soka ili meda i pustite da odstoji par minuta. Jabuke isperite, spremite u posudicu - i to je to.