Zdravlje

Kako hljeb da dugo ostane svjež i da se ne mrvi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
hljeb

Niko ne voli hljeb i peciva „od juče“, ni stare od nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svježe, razmišljajući da li je skoro izašlo iz rerne.

U prodavnicama se svježina provjerava „dodirom“ ili pritiskanjem peciva, pa ćete u svakoj prodavnici vidjeti takozvane „profesionalne pipače“, najčešće starije ljude koji ovom tehnikom prije kupovine provjeravaju na desetine vekni.

Ako se nakon pritiskanja testo brzo vrati u prvobitno stanje – svježe je. Ako ostane „spljošten“, bolje ga zaobiđite.

Ako pravite hljeb kod kuće, vjerovatno ste primjetili da on obično brže stari i postaje mrvljiv od onog iz pekare, ali u čemu je tajna?

Koji sastojak dodaju pekari, pa je tijesto dugo svježe i meko kao pamuk?

Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci!

"Vijek trajanja pekarskih proizvoda, hleba, mafina i kolača možete produžiti dodavanjem kašike meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, mafini, lepinje i hljeb ostaju dugo svježi i ne mrve se", objašnjava profesionalni kuvar iz „Haggis Pub & Kitchen“.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba