Krastavac je odličan diuretik, maslačak sadrži supstance za jačanje, a korijen i list rotkve umiruju. Sokove možete samo piti ili njima prelivati recimo bareni pirinač, ili neko dugo jelo.
Sok od krastavca
Sadrži kalijum i dobar je kod visokog pritiska, jača desni, nokte, kosu, pomaže kod reume…
Dva krastavca srednje veličine dobro operite, odsijecite im krajeve i isjeckajte na kolutove. Ubacite u blender. Ako je smješa gusta, dodajte joj malo vode. Sok od krastavca možete kombinovati sa sokom od šargarepe, što jača krvne sudove i srce.
Sok od maslačka
Maslačak neutrališe višak kiseline i normalizuje bazni sastav u organizmu.
Od maslačka se koriste list i korijen, svjež sok se dobija kuvanjem, pa nije naodmet dodati i malo soka od repe. Jednu šaku maslačka kuvati najmanje sat vremena. Ostaviti da odstoji pola sata, procijediti i pijuckati dobijenu količinu cijeli dan. Pomaže i kod bolesti kostiju.
Sok od paprike
Paprika sadrži silicijum, koji je dobar za rad lojnih žlijezda i žučnog kanala.
Oko 50 mililitara ovog soka svaki dan dobro dođe onima koji pate od gasova u stomaku. Papriku oprati i skuvati. Ocijediti i popiti — jednu čaša na dan.
Sok od peršuna
Peršun pomaže radu štitne i nadbubrežne žlijezde. Uspješno se koristi i kod vodene bolesti, konjuktivitisa, problema sa urinarnim traktom i bolesti ženskih ili muških polnih organa.
Sok je jak i ne treba ga piti u velikim količinama. Dnevno je dovoljno popiti 30 do 60ml.. Kuha se kao običan čaj. Svjež peršun se prelije čašom ključale vode, odstoji pola sata, a potom procijedi.
Sok od rotkve
Ovo je jak sok i treba ga piti u kombinaciji sa sokom od šargarepe. Obnavlja sluzokožu, umiruje i čisti organizam.
Korijen i list biljke kuhajte jedan sat (jednu šaku). Ohladite i procijedite. Tome dodajte sok od šargarepe. Dobijenu količinu pijte tokom cijelog dana u malim gutljajima, prije jela.