Jedemo da bismo jeli, jedemo bilo šta da ne budemo gladni. Gladan radnik nije produktivan radnik, ali razmišljamo li o nutritivnoj vrijednosti obroka. Uglavnom ne.
Doručak, najvažniji obrok
Doručak nam daje snagu da funkcionišemo, zato je veoma važno šta jedemo. Zdrav doručak bi trebao da sadrži voće ili voćni sok kao izvor vitamina, minerala i vlakana; žitarice kao izvor ugljikohidrata i nešto mliječno kao izvor kalcijuma i bjelančevina. Bilo da je u pitanju doručak ili neki drugi obrok ako ga spremimo sami kod kuće znaćemo tačno kakav mu je kvalitet i kako je pripremljen. Ovaj mali trud se svakako isplati.
Ovo su naši prijedlozi za kvalitetan doručak:
- žitarice sa jogurtom ili mlijekom i voćem po vašem izboru
- žitarice prelivene vrelom vodom (ražene ili ovsene) i sa kockicama šunke i paradajza
- omlet sa povrćem i pecivo od žitarica cjelovitog zrna
- voćni šejk od banana, kivija, jabuke, kupine uz dodatak meda i đumbira u prahu
- sendvič sa šunkom od integralnog hljeba
- sendvič od sira i kuhanog jajeta, takođe od integralnog hljeba
Unošenje tečnosti i užina
Nedovoljan unos tečnosti i neumjereno konzumiranje kafe može praviti velike problem, izazivati glavobolju, pad koncentracije, napetost, probavne smetnje, nesanicu…
Idealan izbor za hidrataciju organizma u toku dana jeste voda. Možete je konzumirati u neograničenim količinama. Ponekad ljudi koji imaju višak kilograma dobiju taj višak upravo iz razloga što jedu a ustvari su žedni. Gazirane napitke treba izbjegavati, umjesto toga poželjni su biljni čajevi. Flašicu sa vodom možete uvijek držati na dohvat ruke.
Par sati nakon doručka možemo osjetiti glad pa je svakako dobro nešto gricnuti. Za užinu se zaposlenima preporučuje:
- voće
- orašasti plodovi, badem je idealan
- pločice od žitarica
- kockice sira
- integralni štapići
- manja porcija salate
Pauza za ručak
Potrudite se da na ručak stignete na vrijeme jer već tri do četiri sata od užine ste sigurno gladni. Za kvalitetan ručak idealno je da uzmemo obrok koji sadrži žitarice, mahunarke, povrće, ribu i nemasnom meso. Većina ljudi ima takvo radno vrijeme da odlazi kući na ručak, a ako to s vama nije slučaj, bilo bi dobro da prethodni dan pripremite neko kuhano jelo koje možete konzumirati na poslu a ukoliko obrok naručujete pokušajte da sadrži nešto od gore navedenih sastojaka. Poželjno je da se konzumira hrana koja je kuhana, pripremljena na pari ili u vlastitom soku, sa malo ili nimalo masnoće. Treba izbjegavati prženo i pohovano. Takva hrana nas samo trenutno zasiti ali nas ustvari čini tromim i gladnim jako brzo.