Zdravlje

Konzumiranje šećera negativno utječe na kognitivne funkcije mozga

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prethodne studije istražile su pozitivan utjecaj koji glukoza može imati na mozak, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja. Međutim, potrošnja ostalih vrsta šećera, poput fruktoze i saharoze, može imati negativan učinak.

U ovoj studiji istraživači su mjerili mjerili kako šećer koji se koristi u domaćinstvu utječe na kognitivne sposobnosti. Osim toga, proučavali su još tri vrste šećera i uporedili njihov utjecaj na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Svaki sudionik je odgovarao na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci.

Prema rezultatima istraživanja osobe koje su prije testova konzumirale hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli su lošije rezultate u odnosu na osobe koje su konzumirale hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom.

"Fascinirana sam otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može utjecati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi, odnosno kako potrošnja šećera može promijeniti način rada našeg mozga", rekla je Mai Peng, jedna od autorica studije i profesorica na Univerzitetu Otago.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba